BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

80 години с българско име – от село Княз Симеон до с. Дончево днес /СНИМКИ/

  • Изложба в добруджанското читалище „Напредък – 1942 г.“

По случай 80 години, на 27 юни, от именоване с първо българско име на село Дончево, община Добричка, местното читалище „Напредък – 1942 г.“ представя изложба. Тя съдържа копие на „Държавен вестник“ от 27 юни 1942 г. за именоване на селото от Титу Майореску на село Княз Симеон.

Близо пет години, до 25 март 1947 г., добруджанското село носи името на княза, а от август 1943 г. и цар на българите. Освен фотографии на първия български именик, на неговото семейство, и на Симеон Втори с дончевци, изложбата съдържа също снимки от първите месеци и години на селището от Южна Добруджа, вече в пределите на царство България.

Сред снимките на първия именик от 1942 г. е експонирана фотография как Симеон Търновски и кака му Мария Луиза се возят двамата в магарешка каручка. Снимката е запазена в селото от семейството на Генчо и Димитра Михайлови през превратни десетилетия в историята на България след 1944 година. През 2017 г. Паун Станчев, кмет на с. Дончево, подари рамкирано копие от тази снимка на първия български именик на селото – Симеон Сакскобургготски, при негова визита в Добруджа. Развълнуван от подаръка, Симеон Втори отбеляза надписа „Мария Луиза“ с почерка на тяхната майка царица Йоанна, и другия надпис „Симеон Търновски“ с почерка на баща им цар Борис Трети. Сред другите  фотографии има такава как Симеон и Мария Луиза като деца хранят кокошки в двора. Показани са и визитката на Симеон Втори с поздравления до дончевци по случай Коледа на 1992 г. От същото време и е цветна картичка на именика със семейството си, с негов автограф. Преди 30 години той изпрати за дончевци много такива картички по случай новогодишните празници.

В началото на ноември 1942 г. баща му Борис Трети посещава това добруджанско село, носещо вече първото си българско име – на престолонаследника и бъдещ цар на България. В селището тогава посрещат тържествено царя – ученичката Пенка Лазарова му поднася букет с хризантеми, а ученикът Георги Койчев рецитира стихотворение за височайшия гост. „Толкова калабалък, много хора се бяха събрали на гарата нея сутрин, че едва успях да се покача на чешмата, за да видя по-отблизо царя и да се ръкувам с него“ – спомня си 96-годишният Ради Димитров. Селската гара е строена от италианци през 1911 г. и е сред най-големите, красиви и запазени до момента в цяла Североизточна България. Десетки години оттук ученици, любители на природата и пенсионери започват туристическите си походи към близките гори, поляни, река и язовир.

Най-ранната фотография в изложбата е от 1941 г. и показва пазар на животни, недалеч от гарата и на мястото на днешната централна автобусна спирка. Друга снимка от лятото на 1943 г. е запечатала вършитба след жътва, с помощта на немски трактор.

По-късните етапи в изложбата обхващат развитие на просветата, селското стопанство, животновъдството, птицевъдството, културната и читалищна дейност, спорта и изяви на местни жители у нас и в чужбина през последните десетилетия.

През 1970 г. момичетата от селското училище се класират на 4-то място в страната на републиканско първенство по хандбал. По-късно хандбален отбор на момчетата става  републикански селски шампиони. В с. Дончево израства майсторът на спорта Йордан Митев, завоювал световна вицешампионска титла по свободна борба в Канада преди 4 десетилетия. Местните футболисти имат забележителни успехи вече над 70 години. През последните 4 години селският футболен клуб „Устрем – Д“ с президент Иван Станчев и менижър Димитър Димитров играе успешно в Трета футболна лига на страната – Североизточна, наред с именити отбори от Русе, Варна, Шумен, Разград, Добрич, Търговище, Силистра и други градове. Състезателят по конен спорт Тодор Симеонов печели призови места и слава за селото и Добруджа у нас и навън.

Спортната секция на експозицията включва и страница от британски вестник, отразил с текст и снимка визитата на ученици от село Дончево в Шотландия през 2008 г. Те са сред първите в България, които започнаха тренировки по нов за страната спорт – голф. Добруджанци бяха сред малцината поканени от чужбина да гледат наживо в Дома на голфа, Сейнт Андрюс, Шотландия, голф турнира за купа Къртис. Кметът на селото Паун Станчев, ръководител на групата, вероятно е единственият кмет от България, имал честта и привилегията да гостува в Клубната къща на Кралския и античен голф клуб в Сейнт Андрюс, с олимпийски статут на управляващо тяло за този спорт в над 130 държави, вкл. и България.

Интерес представлява и частта от фотографската експозиция за местните горяни от 1948-49 г. Тези горяни са сред първите българи, дръзнали да се опълчат на новата власт, наложена след 9.9.1944 г. отвън в страната. Девет дончевци са съдени или изпратени по затвори и лагери през 1949 г. сред първите 85 свободолюбиви сънародници от Добрич, Балчишка и Варненска околии.

Редица снимки показват как през десетилетията местните хора запазват автентичните традиции и празници като Коледа, Заговезни, Трифон Зарезан. Фолклорните състави на селото под ръководството на Димитър Радев, Стоянка Койчева и Иванка Кирова са носители на златни медали, първи места, награди и грамоти от събори в Копривщица, страната и чужбина.

Изложбата представя също ежедневието и успехи на дончевци в селското стопанство някога и в кооперация „Урожай“, в „Лазарови – Дончево“ ООД и при други земеделски производители днес; в най-голямата ферма за производство на яйца и птици у нас – „Яйца и птици – Зора“ АД, и в животновъдството през годините досега. Сред наградените с ордени е овчарят Димо Петров и кравегледачката Марийка Иванова.

Дългогодишният директор на местното училище „Кирил и Методий“ Атанас Томов също  получава медал и звание „заслужил учител“. В културната дейност заслуги през десетилетията имат музикантите Михаил Димитров – Мишо, и Димитър Димитров – Пижо.

Селото е единственото в страната, в което гостуваха студенти и колежани от САЩ през юли 2011 г. по време на техния „Семестър на море“.

Фотографии показват и младите добруджанци от селото с първо българско име Княз Симеон, у нас и в чужбина. През 1968 г. ученикът Димчо Петров става ударник на международна младежка бригада в Югославия. Израсналият в селото студент Божидар Димитров бе поканен на стаж в Големия адронен колайдер в ЦЕРН, край Женева, преди 5 години. Студентът Петър Лазаров спечели с тима си първо място в конкурс на НАСА и бе поканен да гледа на живо във Флорида, САЩ, изстрелване на ракета с астронавти към Международната космическа станция. Президентът на България също отличи добруджанския студент.

Ученичката Златомира Стоянова взе първа награда на конкурс за дигитална рисунка при Европейския парламент и гостува в Европейската общност в Брюксел за 3 март 2019 г. Студентът Галин Ненов е сред най-добрите бийт-боксери в България и в Европа и има престижни награди от национални и международни музикални конкурси. Ученикът Илиян Архангелов е стипендиант на фондация „Дмитър Бербатов“ за постижения в математиката.

Фотографската изложба в читалището в Дончево по случай 80-годишнината от именуване с първо българско име на селото Княз Симеон включва и трима добруджанци – Никола Мокрев, Кольо Ненов и Койчо Киров, с техен значим принос българите от село Асърлък в Северна Добруджа, Румъния, да заселят това селище през 1940 г. и две години по-късно, от 27 юни 1942 г. то да носи името на бъдещия цар на българите.

В експозицията са представени срещи на добруджанци от селото с първия именик Симеон Сакскобургготски  и с президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов.

Снимките в изложбата са от архиви на читалището, кметството, училището и от лични, семейни и родови архиви на жители на село Дончево, някога село Княз Симеон от 27 юни 1942 г. до 25 март 1947 г.

Маргарита ЛАЗАРОВА

читалищен секретар

на НЧ „Напредък -1942 г.“, с. Дончево

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!