BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

69.32% от избирателите в област Добрич показаха червен картон на кандидатите в изборите на 14 ноември

Едва 30.68% от 175 239-имата избиратели имащи право на глас в област Добрич са откликнали на призивите на участниците в третата за тази година изборна надпревара – този път за избор на нов държавен глава и на членове на 47-имя Парламент. Според официалните данни в ЦИК, излезлите в неделния ден да упражнят гражданското си право на вот са били 53 759. Това ще рече, че двама от всеки трима гласоподаватели не са намерили време, не са счели за нужно или пък съзнателно не са се отзовали на предложените от кандидатите в изборната надпревара обещания за справяне с проблемите в региона и в страната.

Над пет хиляди са недействителните бюлетини в 8-ми МИР Добрич.

графика/данни – ЦИК

Кои са новите депутати от област Добрич

Пир по време на пандемия или Който гласувал – гласувал, сега е наш ред

Дни преди балотажа за избор на нов държавен глава на България, резултатите от надпреварата за народни избраници в 8-ми МИР Добрич са известни. След обработката на протоколите общият брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в избора за президент и вицепрезидент на републиката е 53 577., а действителните гласове за народни представители – 52 673.

Това означава, че освен ниската избирателна активност, има и голям брой недействителни бюлетини – 5182.

Не е ясно все още каква ще е активността на балотажа на 21 ноември (неделя). Традиционно, нивото на активност в президентския вот е по-ниско от това при избора на народни представители. Уникалното при този конкретен вот, е, че независимо от ниската активност – респективно, президентска легитимност, за първи път предстои да бъде избран държавен глава чрез машинно гласуване. За редовните избиратели гласуването с машина вече не е новост, след третото за последните 12 месеца гласуване за народни ибраници.

Резултатите/гласувалите – по-малко от 1/3 от имащите право на глас в област Добрич, които определиха влизащите в 47-то Народно събрание. Окончателните резултати след вота за народни представители в 8-ми МИР – Добрич на 14 ноември 2021 г.:

След обработката на 100 % от протоколите на секционните избирателни комисии общият брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в избора за народни представители е 52 673 гласа.

  • Продължаваме промяната – 13 271 гласа / 25.50%
  • ГЕРБ-СДС – 10 515 гласа / 20.20%
  • БСП за България – 7 558 гласа / 14.52%
  • Движение за права и свободи – 5 612 гласа / 10.78%
  • ПП Има такъв народ – 5 264 гласа / 10.11%
  • ПП Възраждане – 2 718 гласа / 5.22%
  • Демократична България – Обединение – 2 166 гласа / 4.16%
  • Изправи се БГ! Ние идваме! – 1 246 гласа / 2.39%

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!