BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

40 години мемориал „Хан Аспарух“

Фотоизложба под заглавие „40 години мемориален комплекс Хан Аспарух – гр. Добрич“ е експонирана на площад „Свобода“. Тя е организирана от национален мотоклуб „Кан Аспарух – 681“ и Регионален исторически музей. Изложбата проследява всички етапи от създаването на мемориалния комплекс: първа копка, отливането на статуята на хан Аспарух в леярната на гр. Генерал Тошево – нейното поставяне, както и тържественото откриване, което става на 16 октомври 1981 г. В изложбата са използвани снимки и документи от фондовете на РИМ – Добрич и УНБ „Дора Габе“ гр Добрич.

SONY DSC

През месец април 1969 г. в София се провежда международен конкурс за проект за паметник на хан Аспарух. Предварително е обявено, че мястото на което ще бъде поставен е територията на бившия царски дворец. На конкурса са представени 74 проекта. В крайна сметка първа награда не е присъдена и темата за паметник на хан Аспарух остава отворена. Това продължава до 22 юни  1971 г. когато  Секретариатът на ЦК на БКП с протокол  №444 решава:“ ….в гр.Толбухин да бъде издигнат паметник на основателя на българската държава хан Аспарух“. Изработването на фигурата е възложено на Георги (Джоко) Радивоевич. В следващите години започва работа по реализация на проекта. За място на паметника е определен центъра на града. През 1975 г. е излят  бетонен пиедестал с височина 4 метра.

С оглед на трудностите възникнали при отливането на фигурата е взето решение в гр.Генерал Тошево да бъде изградена бронзолеярна. Тя е завършена през 1976 г. Възникнали спорове с Радивоевич водят до негово отстраняване през 1977 г. и до промяна на цялостната концепция-от това каква да бъде фигурата на хана до местоположението на самия паметник. Взето е решение да бъде изграден скулптурно-архитектурен мемориал в южната част на града и той да е част от процеса на разширяване на градския парк.

На 25 септември 1980г. е поставено началото на строежа. Той трябва да е от бронз и гранит. Първата копка прави Димитър Димитров, кандидат член на ЦК и първи секретар на ОК на БКП. Предвидено е откриването да стане през есента на 1981г., когато се отбелязват 1300г. от създаването на българската държава. Обекта е част от националната програма „България-1300“, както и от регионалната програма „Добруджа -1300“. Архитектурния ансамбъл е дело на проф. Величко Минеков и на архитекта Иван Николов. Мемориалния комплекс включва: конник, петима войни стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън.

SAMSUNG DIGIMAX D530

През пролетта на 1981 г. в гр.Генерал Тошево е направена гипсова конна статуя на хан Аспарух. Неин автор е проф. Величко Минеков. Комисия под председателството на жудожника Димитър Бойков одобрява статуята. Впоследствие в цеха на Художествения комбинат за монументални изкуства към Творческия фонд на СБХ (Съюз на българските художници) вГенерал Тошево е направена бронзова отливка. Фигурата е висока 15 метра и тежи 26 тона. Състои се от 59 детайла.

Петте бронзови фигури символизиращи аспаруховите войни са с височина  пет метра.

Монтираната гранитна пластика е с тема „Единението прави силата-хан Кубрат и неговите войни“. Тя е изработена в Художествения комбинат за монументални изкуства-София.

Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма. Те символизират 13-те века от историята на България.

В изграждането на обекта се включват строители от цялата страна-София, Кърджали, Хасково, Каварна и Тервел. Професиите,  които дават своя принос също са с голям диапазон: техници, каменоделци, монтажници, облицовчици, зидаро-кофражисти. Участват и граждани с доброволен труд. Положени са много усилия, но въпреки сериозните темпове на работа, първоначално заложения срок – 25 септември не е изпълнен.

Откриването на „Мемориален комплекс Хан Аспарух“ е на 16 октомври 1981 г. Церемонията започва в 16.00 ч. Присъстват множество високопоставени лица от различни сфери на обществения живот като сред тях се откроява Гриша Филипов-член на Политбюро на БКП и председател на Министерския съвет. В същия ден е открита и новата сграда на драматичен театър „Йордан Йовков“.

Тържествата продължават и на 20 октомври, когато пред паметника е проведен митинг-заря.

Цветан САШЕВ-уредник в отдел ННИ на РИМ – Добрич

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!