BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Актьорът Красимир Демиров: Театърът не е ли отворен, сърцата са ни затворени

Как се празнува Международният ден на театъра в условията на пандемия, когато храмовете на Мелпомена са затворени? С този въпрос започва разговорът ни с актьора от Драматичен театър „Йордан Йовков” в Добрич Красимир Демиров. „Като че ли ние когато дойде пандемията доста се стреснахме от това, че публиката ще спре да посещава театъра, ще се страхуват хората да дойдат в залата, ще стоят с маски. И понеже ще са поразделени няма да реагират нормално като едно цяло. Оказа се обаче, че съвсем не е така”, споделя той.

Сега играем на 30 процента, а хората идваха да търсят билети в 7 без 10, когато такива няма със седмици напред, посочва актьорът. „Идваха и се сърдеха. Защото ако дойдеш специално на театър от „Балик”, например, и те върнат, втори път няма да се върнеш. Така че от време на време играехме на 35-37 процента”, разказва актьорът. По думите му тази година празникът ще е малко по-тъжен – от една страна заради кончината на Татяна Лолова. „И второ – театърът не е ли отворен, като че ли сърцата са ни затворени”, споделя Демиров. Въпреки това обаче актьорите от добричкия театър ще се съберат на по питие и ще отбележат празника. Той няма да е пищен, с шоу както предни години. Ще го отбележат и ще благодарят на всички приятели, които ще ги поздравят.

Не че не ни е страх от пандемията, напротив. Но страхът е нещо, което трябва да се преодолява, посочва актьорът. По думите му повечето от героите, които играят, правят точно това – преодоляват страха си, за да продължават напред. „Тази пандемия ме стряска, но не ме е обезкуражила. Като всяко чудо – за три дни и тя ще отмине”, смята Демиров. Според него тогава обаче трябва да са готови да посрещнат следващото предизвикателство – това, че публиката ще ги иска все повече и повече.

Красимир Демиров е роден в Провадия. В Добрич е от 15 август 1988 година. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, по разпределение идва за три години в ДТ „Йордан Йовков”, но остава и до сега. Споделя, че от шести клас знае, че иска да стане актьор. Тогава изиграва роля в една пиеса, режисирана от негова учителка и в седми клас получава златен медал за художествена самодейност. Като по-малък – в първи-втори клас, иска да създава сгради, да стане архитект, но споделя, че е много слаб по математика.

Как се изгражда една роля, кое е най-важното, питаме актьора. Отговорът е: „Чекмеджетата”. Демиров обяснява, че актьорът гледа света, попива го и запазва в едни чекмеджета в мозъка си емоции, чувства, случки, ситуации, начини на реагиране на хората на различни провокиращи обстоятелства. „И когато ми се налага, например, да убия като Отело Дездемона ще бръкна в това чекмедже с този спомен, ще го извадя, ще видя как се е чувствал, как е изглеждал този човек и ще се опитам да го пресъздам”, обяснява Демиров. По думите му един актьор колкото повече опит натрупа толкова по-правдив става, по-истински.

Споделя, че предпочита комедийните роли. „Колкото и да си мислех навремето, че съм красавец и че трябва да играя само Ромеовци, оказа се, че това, което правя с удоволствие, са комедийните роли. Естествено, ако има добри драматични роли, душа и сърце давам за тях”, посочва Демиров. Обяснява, че е хубаво през сезона да изиграеш една-две комедийни и една-две силно драматични роли, по думите му това е голям късмет. Питаме актьора кои са любимите му роли. „Тривиално е да отговоря, че те са ми любими всичките, но не е вярно. Има някои роли от далечното минало, от които не се отричам, но не са ми се получили. И съм го знаел, разбирал съм го. Тогава отиваш на работа без удоволствие”. Актьорът споделя, че една от последните му любими роли е тази на Златил от „Боряна”. Обяснява, че всичко през последните 15 години,  когато е товарен повече, му е любимо.

Честно казано, няма роля, която мечтая да изиграя, споделя Демиров. Сънувал е, че играе Хамлет и най-големият му ужас е бил, че не си знае текста. По думите му това случва най-редовно. Посочва, че няма актьор, който да не е получавал бяло петно на сцената. Разказва за една постановка – „Отело”, в която играе Касио. Трябвало е да стъпи на една платформа, която забравили да заковат за сцената. Когато се качва на нея тя започва да се движи и тръгва напред. Налага му се да произнася текста почти в шпагат. Понеже се шашва се появява бяло петно. Започва да говори обаче в рима. „Доста често се случва да си забравиш текста. Надявам се публиката да не го разбира. Но на актьора поне веднъж годишно му се случва – нещо да те разсея, мислите ти да се отнесат на някъде и край. И ако колегите не са така добрички да те върнат могат да се получат конфузни ситуации”, споделя Демиров.

В края на годината той се превъплъщава в ролята на Дядо Коледа. По думите му по-интересни са срещите му не с децата, а с родителите им. Които смятат, че вече са възрастни и не вярват в Дядо Коледа. „Аз имам обаче един друг подход към работата – разказва Демиров. – Проучвам чрез човека, който ми се обажда за посещение по домовете, кой от семейството какъв е, що е, какви са им наклонностите. И когато слушат такива факти изведнъж очите им започват да говорят: „Хайде, стига бе. Този от къде ги знае тези неща?”. За децата споделя, че са наивни, очите им блестят, радват се. Вълнуват се не толкова от подаръците, колкото от срещата с Дядо Коледа. Винаги съм се радвал на огъня в очите им, обяснява актьорът.

В момента Демиров работи над една негова пиеса – „За снахите и свекървите”, която той режисира. Надява се към 10 април да бъде реализирана. За една от ролите се търси момченце, което трябва да изпълни на живо нещо от Моцарт. То трябва да е на възраст от 8 до 18 години.

През лятото актьорът работи като воден спасител по Северното Черноморие. Споделя, че актьорската професия не е толкова свободоносна колкото си мислят хората. „За звездите – може би да. Ние сме на една обикновена, нормална работна заплата, която, както на всички, така и на нас не ни стига. И трябва да търсим някъде да доработваме когато сме в отпуск”, обяснява Демиров. През предстоящото лято отново ще работи като воден спасител.

„Аз съм щастливо разведен, щастливо женен, с две деца. И с внучка – Клара Демирова, която е на година и два месеца и половина”, допълва актьорът.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!