BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С книга и ново заглавие Кукленият театър в Добрич отбелязва 60-годишен юбилей

„Къде сте, гори тилилейски…“ е новото заглавие на Държавен куклен театър (ДКТ) „Дора Габе“ в Добрич. С него и с юбилейна книга културният институт отбелязва своята 60-а годишнина и 70 години куклено изкуство в града, съобщи на пресконференция директорът Петър Петков.

„Поканата беше по повод 60-годишнината да се направи представление, което да е по-различно от досегашните, и това е наистина такова. Едната причина е, че е предназначено за малко по-големи деца и техните родители“, каза режисьорът на постановката Леонард Капон, който я написва преди години заедно с Теди Москов.

Представлението разказва за мечтите, възможностите, как хората със способности се възхищават на уменията на другите, вместо да им завиждат; как, сбъдвайки мечтите си, можем да се промени изцяло; как послушанието превръща красотата в безличие, а алчността превръща идеала в стока, допълни Капон.

„Въпреки всичко това, финалът на пиесата ни дава увереността, че мечтата е това, което ни движи и ни оставя винаги на пътя. Както е казал Махатма Ганди, пътят няма цел – целта е пътят. Затова финалът на приказката е, че мечтите никога не изчезват“, каза още той.

Другата причина е, че актьорите, освен че играят много и различни роли, сами озвучават целия спектакъл, допълни Капон. „Няма да има записана музика, която да се пуска. Всичко ще е на живо, изпълнено от самите актьори.“

Премиерата на спектакъла ще с състои на 24 октомври, понеделник, от 18:00 часа.

Готова е и четвъртата поред юбилейна книга на ДКТ „Дора Габе“. Тя е издадена с финансовата подкрепа на Община град Добрич и разказва в текст и много снимки историята на театъра – с фокус върху последното десетилетие и кукленото изкуство в областния град.

Първото куклено представление в Добрич (тогава Толбухин) – пиесата „Червената шапчица“, изнасят през 1952 г. самодейците от Драматичния театър към Профсъюзния дом на културата. През декември същата година към Профсъюзния дом е основан Самодеен куклен театър с художествен ръководител Радил Радилов.

Десет години, 29 постановки, 605 представления и близо 100 000 зрители по-късно Кукленият театър получава орден „Кирил и Методий“ II степен, а с министерско постановление от 1 януари 1963 г. е преобразуван в държавен.

Част от творческия състав на културния институт са били над 90 актьори, режисьори, художници, сценографи, сред които Теди Москов и Мая Новоселска. За 60-те си години ДКТ „Дора Габе“ има над 220 постановки и над 14 400 представления, изнесени пред повече от 1,3 милиона зрители в България и чужбина, разказва книгата.

Петър Петков изрази увереност, че театърът ще продължи да се развива, и признателност към публиката, която дори по време на пандемията „не ни изостави, а напротив – хората ни търсят все повече”. „Имаме хубава публика в Добрич. Безкрайно съм ѝ благодарен. Особено в тези трудни години, в които много театри не можаха да се справят, а за нашия точно те са едни от най-плодоносните”, каза той.

БТА

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!