BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Пройнов: Осмата в света четирилистна църква се намира в България! Вижте къде?

Стефан Пройнов: Осмата в света четирилистна църква се намира в България! Вижте къде?
Стефан Пройнов: Вижте снимки!

Осмата в света четирилистна църква разкриха археолозите днес на крепостта Залдапа. Що е това Залдапа?

В северната част на община Крушари, в местността Калето, между селата Добрин и Абрит, се намира огромно по размери старинно градище. Монументалните градежи не оставят никакво съмнение, че крепостта е един от най-големите късно антични градски центрове в тази част на балканския полуостров.

Залдапа – градът-крепост е родното място на Виталиан – римски пълководец, предводител на известния бунт срещу император Анастасий през 513 г. От ІV-ти до VІ-ти век или приблизително 250 години функционира тази изключително добре укрепена система, до гибелта на града в края на VІ-ти век след голямото аварско нашествие.

Днес, на крепостта Залдапа бе открита уникална черирилистна (четириконхиална) църква. На север от Стара планина такава църква, с такъв изящен план, досега не е откривана. В Южна България има две подобни църкви – забележителната Червена църква до Перущица и една малка четириконхална църква в района на Стара Загора.

Общо такива църкви в света са седем. Великолепна мраморна платформа на епископската катедра изцяло запазена, подобна, до този момент не е откривана. Част от детайлите на олтарната преграда вече са пренесени и изложени в музея на открито (Лапидариум), ситуиран пред сградата на Общинска администрация – Крушари. Спрямо останалите базилики, тази църква е по-малка, но тя е много запазена и затова ние можем напълно да възстановим плана и да разберем по-добре други частично запазени църкви в Източната Римска империя, заяви архитектът проф. Елио Хондари от Албания.

„Нашето желание е на следващия етап, като част от новия договор, да ангажираме и Министерството на външните работи на Франция, които имат традиция, като част от своята дипломатическа дейност, да подкрепят научни изследвания в областта на археологията.“ – Това заяви доц. д-р Доминик Моро от Университета в Лил, Франция, който е част от международния екип археолози, работещи на крепостта. По думите му това е терен, на който биха могли да работят стотици години и затова е добре да бъде изградена една институционална база с подобна подкрепа.

Стефан Пройнов: Осмата в света четирилистна църква се намира в България! Вижте къде?

Информация-община Крушари

Стефан Пройнов: Информацията ни е предоставена любезно от: Новини Тервел

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!