BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Средно с 30% по-високи са цените на борсите на зърнените култури и основните зеленчуци отпреди година

Средните цени на едро на зелето, оранжерийните краставици, картофите, вносните домати и червен пипер на тържищата в рамките на последната седмица са се повишили от 2,1% до 3,6%. Оранжерийните домати и ябълките са поевтинели съответно с 0,4% и 3,1%. Това сочи последният оперативен анализ за основните земеделски култури на Министерството на земеделието.

Според справките, цените на основните зеленчуци са с около 30% по-високи отпреди една година.

Средната цена на едро на килограм картофи сега е 0.84 лв. – с 2 стотинки повече отпреди седмица и с 31% повече на годишна база. Оранжерийните домати по борсите са 2.34 лв/кг., с 1 стотинка повече на седмична база и с 29,3% повече на годишна база.

Седмично повишение от 8 ст. отбелязват оранжерийните краставици, които сега са 3.51 – 33% по-скъпи от м.г. При зелето увеличението на годишна база е 41% и сегашна цена 0.99 лв.

Към 12 януари средните изкупни цени на пшеницата (хлебна и фуражна), слънчогледа и ечемика за страната са в рамките на 0,2% – 0,7% под нивата от предходната седмица. Изкупната цена на царевицата остава без промяна.

В момента хлебната пшеница се търгува за 519 лв./тон, фуражната е 506 лв./тон, царевицата – 483 лв./тон, слънчогледа – 1115 лв./тон.

Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, основните зърнени и маслодайни култури са поскъпнали с между 23,2% (слънчоглед) и 47,1% (ечемик).

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!