BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Света на изобразителното изкуство разкрива пред бъдещи художници СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич

Празнуваме Деня на българския художник, за съжаление, виртуално. Това сподели за Про Нюз Добрич преподавателят по Изобразително изкуство в Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич Мария Попова. Тя посочи, че и в сегашната ситуация, когато децата се обучават от разстояние, те са много активни и с тях се работи изключително добре – с материали и видеа, които се поместват, с непрекъснати разговори. „Така че сме във връзка с нашите художници и ще отбележим празника”, посочи учителят.

Обучението по Изобразително изкуство в учебното заведение започва още в първи клас. От първи до седми клас децата се обучават в изящно и приложно изкуство като избираеми часове. След това подготовката е профилирана, като тази година ще бъде изпратен последният випуск. На част от завършващите дванадесетокласници им предстои предизвикателство – да се явят на Държавен зрелостен изпит по Изобразително изкуство. От 8 до 12 клас в СУ „Свети Климент Охридски” обучението вече е по професия „Графичен дизайнер”, която се радва на голям интерес от страна на обществеността. Мария Попова обясни, че плавно през годините се увеличават часовете по Изобразително изкуство. В първи клас обучението започва със запознаването с основни изобразителни техники. „Така, както музикантът трябва да държи ръчичката на детето към пианото или друг инструмент, така и ние трябва да научим най-малките как да боравят с нашите инструменти – четките, пастелите, флумастрите”, обясни преподавателят. След това се надгражда – учениците се запознават с качествата на акварелна, темперна боя, смесени техники, работа с хартия – изработване на апликации, колежи. В по-горните класове в часовете по приложно изкуство се въвежда работа с пластични, с текстилни материали. От 8 клас, според учебния план, в училището вече се изучават живопис, графични техники, графичен дизайн, история на изкуството, композиции.

Многобройни са изявите на художниците на СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич. Постоянно се експонират тематични изложби, както и такива, свързани с различни празници. По традиция всеки месец в изложбените пространства на училището се представя по един випуск. Винаги се подреждат изложби по повод патронния празник, който предстои съвсем скоро. Възпитаниците на Училището по изкуства участват в национални и международни конкурси, от които печелят много награди. „Стараем се конкурсите да са разнообразни, особено наблягаме на тези, които са включени в Националния културен календар. Учениците участват в тях с голям интерес, дори и когато са в ситуация като тази – да се обучават от разстояние”, посочи Мария Попова. Малките художници се включват в различни проекти съвместно с Художествената галерия, Младежкия център, Регионалния исторически музей и други културни институции и организации. Наскоро ученици са участвали в естетическото оформяне на някои кътове в Градския парк „Свети Георги”.

„Ние даваме на учениците много богата обща култура – сподели преподавателят. – Култура в областта на изкуствата. Дори и да не изберат да се реализират в тази област тези деца имат един повишен интерес и задълбочени познания в областта на изкуствата”. По думите на Попова голяма част от тях след завършване на СУ „Свети Климент Охридски” избират да продължат образованието си в специалности като графичен дизайн и реклама, визуални изкуства, фотография, педагогика на обучението по пластични изкуства и други.

Какво най-много обичат да рисуват днешните деца питаме Мария Попова. „Днешните деца са в една различна ситуация, особено в последните две години – сподели тя. – Обичат да рисуват неща, свързани с това, което гледат. Справят се много добре и с учебен етюд стига да бъде добре поднесен и обяснен. С колегите се стремим да им дадем и от класическата подготовка, и да правят по-свободни неща. Децата обичат да рисуват по-красиви светове, създания, които могат да опишат с въображение, фентъзи, свързани с компютърни игри”.

Мария Попова е преподавател в Училището по изкуства вече повече от 20 години, в момента ориентацията й е към гимназиален етап – от 8 до 12 клас. Води часовете по много теоретични предмети – История на изкуството, Теория на изкуството и други.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!