BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първите медали за Добрич от Държавно първенство по естетическа гимнастика донесе СКЕГГ „Виктория”

Спортен клуб по естетическа групова гимнастика “Виктория” донесе първите медали – бронзови, за Добрич от Държавно първенство по естетическа групова гимнастика, съобщи за Про Нюз Добрич президентът и треньор Мариета Канаврова. На провелата се на 6-7 ноември в София надпревара клубът участва с два ансамбъла, които се класираха на трето и шесто място. Те се представиха в късата програма. С бронзови медали се завърна ансамбълът във възможно най-малката възрастова категория 6-8 г., а шести станаха грациите на възраст 8-10 години.

„По принцип в естетическата гимнастика на международно ниво възрастовите категории започват от 8-годишна възраст (първата възрастова група при децата е 8-10 г.) – обясни Канаврова. – Само за България, на национално ниво, Българската федерация по естетическа групова гимнастика /БФЕГГ/ допуска една още по-малка възрастова категория, която е 6-8 г.q с идеята децата да се насърчават от възможно най-ранна възраст. За СКЕГГ „Виктория” беше истинско предизвикателство да подготви деца в именно тази най-малка възрастова група”.

Освен класиранията на трето и шесто място, СКЕГГ „Виктория” беше награден от БФЕГГ и с плакет за нов клуб и първо участие на държавно първенство. Поздравени бяха за смелостта като нов клуб да участват в най-малката възрастова категория с деца, които тепърва прохождат в гимнастиката.

„За децата беше изключително предизвикателство да участват на държавно първенство, като се има предвид, че повечето от тях тренират гимнастика едва от няколко месеца. За половината това бе първа изява и първо участие на състезание от каквото и да е естество, камо ли директно в дълбоката вода и елитния спорт”, коментира треньорът.

Тя сподели, че е горда и от факта, че постигнатото е в резултат на тренировъчен процес, който е проведен при условия далеч не отговарящи на нуждите на естетическата гимнастика по отношение на размер на зала и гимнастически килим. „Децата са истински бойци, тъй като имаха общо 3 проведени тренировки на реален размер и килим”, разкри Канаврова. По думите й е много трудно да се състезават с останалите клубове, разполагащи с база и условия. Въпреки това са успели  да разположат и изиграят съчетанията си на реалния размер, което, по думите на президента на СКЕГГ „Виктория”, е успех и геройство.

Тя благодари на домакините и партньорите на клуба, в залите на които децата се подготвяха за състезанието, макар и без килим и достатъчна площ на зала. Това са Академия „Мирен Свят” и Арт-център „Палитра”. „Сърдечни благодарности за сътрудничеството, любовта и топлото отношение и на двата екипа”, сподели треньорът.

Канаврова отправя благодарности и към родителите за всеотдайното отношение и подкрепа на всяка крачка – като се започне от подготовката и тренировъчния процес до самото състезание, че и след него. Когато става дума за малки деца съдействието им е огромен, значим и осезаем фактор, така че с нескрито задоволство клубът ни се гордее с прекрасни родители, посочи президентът на клуба.

„Няма да крием, че съвсем не бяхме перфектни, но беше важно да се докоснем и потопим в истинската гимнастика и както се казва да си „сверим часовника”. Конкуренцията бе изключително голяма – става дума за клубове от цяла България с традиции, опит и рутина от години. За нас равносметката е, че тепърва ни чака много работа, за която сме заредени с нужните дух и мотивация. Приоритет остават най-малките възрастови групи, защото все пак гимнастички се правят като се започне от възможно най-ранна детска възраст”, каза в заключение Мариета Канаврова.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!