BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Памет за з. а. Калчо Георгиев

На 13 октомври между 16.00 ч. и 18.00 ч. в Художествена галерия – Добрич ще бъде представена юбилейна фотоизложба, посветена на 95 години от рождението на з. а. Калчо Георгиев. Творческият път на големия актьор, станал емблема на добричкия театър, е визуализиран в 7 пана с над 50 архивни снимки. Изложбата проследява живота на актьора на сцената, която през годините се превърна в негова кауза и творческа мисия. В многобройните снимки добруджанци ще се докоснат до палитра от запомнящи се образи на един от най-значимите актьори на Драматичен театър „Йордан Йовков“.

Калчо Георгиев е носител на общо 14 награди от различни театрални форуми. Престижни са наградите му от Националните прегледи на българската драма и театър – два пъти за ролята на Куцар от „Албена“, един път за образа на Масларски от „Милионерът“ и Манолаки от „Чифликът край границата“ на Йовков. Гастролирал е успешно в Нитра, Чехословакия с ролята на Масларски. Добруджанци, и не само, ще го запомнят преди всичко като Йовков герой по думите на Ема Георгиева – актриса и негова съпруга. Носител е на наградата на Унгарския културен център за ролята му в „Лудия“ от Шандор Петьофи. Носител е на трите степени на ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Народна република България“, първа степен.

Калчо Георгиев е и общественик. Член е на пленума на Съюза на артистите в България, градски и общински съветник в Добрич, член на клуба на орденоносците. Любимец на критиката. За него театроведката Гергина Богданова пише: „Актьорът Калчо Георгиев превърна грозното в човешката природа в естетическа категория“. Многобройни са публикациите за него в местния и централен печат.

Зрителите ще го помнят и във филма „Иван Кондарев“, в телевизионния сериал „Златният век“ и в детската телевизионна новела „Клепчо“. Един истински добруджанец, който не измени на своя роден край въпреки поканите от по-големи театри, между които и столичен. Дано любовта на добруджанци го съпътства и в небесния театър, в който всички актьори вярват, че продължават да играят.

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!