BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Официално: Колко етнически българи, турци и роми преброи НСИ в област Добрич

Днес от Националния статистически институт /НСИ/ представиха част от официалните данни след последното преброяване на население през есента на 2021 година.

От всички жители на област Добрич, включили се в анкетното изследване на НСИ, 77,2% се определят като принадлежащи към българската етническа група. За страната този процент е 84.6%, или 5 118 494 души. В сравнение с 2011 г. делът на тази група намалява с 0.2 процентни пункта.

От данните става видно също, че българският етнос е най-слабо представен в два региона – Разград и Кърджали.

ката/данни – НСИ

Като причисляващи се към турската етническа група в област Добрич са 13,3%. За страната този процент е 8,4, или 508 378 души. Относителният им дял намалява с 0.4 процентни пункта в сравнение с 2011 година.

Респективно, два са регионите в България с над 50 процента определили се като принадлежащи към турския етнос – Кърджали (64,5%) и Разград (50,4%).

карта/данни – НСИ

Третият по численост етнос – ромският, в област наброява 7,2% от населението. Като роми в страната са се самоопределили 266 720 човека, или 4.4% от отговорилите лица. Относителният дял на населението от тази етническа група намалява с 0.5 процентни пункта в сравнение с 2011 година.

Най-многобройни е ромската общност в област Сливен (15,3%) и в област Монтана (11,5%).

карта/данни – НСИ

Като принадлежащи към други етнически групи са се самоопределили 79 006 души, или 1.3%.

Лицата, които са посочили, че не могат да се самоопределят, са 15 746 (0.3%). Отговор „Не желая да отговоря“ са отбелязали 63 767, или 1.0% от отговорилите лица.

МАЙЧИН ЕЗИК

  • 76,4% от анкетираните в област Добрич са определили българския като майчин език, или малко по-малко от определилите се като принадлежащи към българския етнос.
  • 15,6% са определили турския като майчин език, или над 2 процента повече от заявилите, че принадлежат към турската етническа група.
  • Ромски, като свой майчин език определят 5,6% от живеещите в Североизточна България. Това е почти 2 процента по-малко от самоопределилите се като роми.
карти/данни – НСИ

Ако за българския етнос у нас не е изненадваща доминацията, то за турския промяната е с намаляващ тренд – ако до средата на т.нар. БГ соц съотношението християни/мюсюлмани е било относително стабилно (5 към 1), то от 1992 г. вече е 7 към 1.

таблица/данни – НСИ

Материалът Официално: Колко етнически българи, турци и роми преброи НСИ в област Добрич е публикуван за пръв път на ProNews Dobrich.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!