BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Освобождават от длъжност шефа на ДАТО

Правителството е приело решение, с което предлага на Президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов и за освобождаването му от длъжност.

В мотивите се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Още в началото на мандата на първото служебно правителство, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно ДАНС са подслушвали политици.

Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април.

Малко по-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.

“Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция “Вътрешна сигурност” и ГД “Национална полиция” са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация – имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожавани. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът”, заяви тогава пред депутатите Рашков.

https://dariknews.bg

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!