BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опашки пред секции за гласуване в чужбина

Опашки от желаещи да упражнят правото си на глас имаше в Турция, Великобритания, Германия и Мадрид

пашки от желаещи да упражнят правото си на глас зад граница. Още от началото на изборния ден има опашки пред секциите в Турция, които тази година са 35 на брой. В Чорлу избирателните секции са две. А статистиката показва, че гласуващите там са хиляди. И точно, защото секциите са малко, а хората много, опашки се извиха от рано сутринта

Чакащи пред секциите имаше и в Германия, както и в Мадрид и Великобритания.

Пред секция в град Хетафе, предградие на Мадрид,

се вие опашка от желаещи да упражнят правото си на глас. За това съобщиха зрители на NOVA. По думите им желаещите чакат по 4 часа пред избирателната секция.

В Испания се очаква засилен интерес към вота. Близо 8000 сънародници са подали заявления за гласуване. Те имат право да посетят разкритите секционни комисии и да упражнят правото си на глас.

В град Марбея за първи път се разкрива избирателна секция. В случай, че не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция, като попълнят декларация от СИК по образец. Те ще гласуват с паспорт или лична карта, дори и техният срок на валидност да е изтекъл след 13 март 2020 година.

Заради Великденските празници е забранено движението между отделните области без уважителна причина, но е позволено да се пътува, за да се упражни правото на вот.

Рекорден брой заявления за гласуване са подадени във Великобритания тази година.

Над 16 300 наши сънародници искат да участват в избора на 45-я парламент. Тази година това ще е възможно само в 35 секции заради ограничението в Изборния кодекс.

От сутринта опашките пред българското посолство в столицата на Великобритания не спират, стотици българи са упражнили правото си на вот и желаещите не спират да идват. Организацията е добра, но гласоподавателите са много. Вече има и резервни урни, тъй като първите са запълнени.

Българите в Лондон споделиха, че гласуват, за да няма толкова желаещи да напуснат страната.

Опашки от желаещи да гласуват има и пред секцията в Гринуич.

Хората чакат по 2 часа. Председателят на секцията обясни пред NOVA, че на час успяват да минат между 80 и 100 души. В Кеймбридж изборният ден започна в 7.00 часа местно време. Секциите за гласуване са четири, а комисиите следят за нормалното протичане на изборите, както и за спазването на противоепидемичните мерки.

Опашки от желаещи да гласуват се извиха и в Германия

Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха пред българското посолство в германската столица Берлин. Изборният ден там започна навреме – в 7 часа сутринта, но хора чакаха отвън още преди да бъдат отворени секциите.

В сградата на дипломатическата ни мисия има три секционни комисии. Вотът протича при спазване на мерките срещу COVID-19.

Опашки има и пред избирателните секции в Мюнхен, Франкфурт и Хамбург. Гласуването в Германия ще приключи в 20 часа местно време.

https://www.vesti.bg

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!