BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окръжният съд в Добрич осъди условно подсъдим за причинена смърт при професионална непредпазливост

Окръжният съд в Добрич осъди условно подсъдим за причинена смърт при професионална непредпазливост

Условно наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок наложи Окръжният съд в Добрич на подсъдимия И.Ж., след като го призна за виновен в това, че на 14 септември 2019г. по непредпазливост е причинил смъртта на майка си поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Според описаното в обвинителния акт подсъдимият И.Ж. бил собственик на лек автомобил, предназначен за таксиметров превоз на пътници. През месец август 2019 г., в багажното отделение на колата, той извършил монтаж на технически неизправен и потенциално опасен съд, работещ под налягане – резервоар за втечнен нефтен газ пропан бутан или сгъстен природен газ метан в автомобилно газово устройство. Обвинението твърди, че резервоарът бил изработен от подсъдимия със заварени дефектни съединения, несъвместимо за работно налягане на метановия въглеводород от 220 bar., с липсваща идентификация, изпитания и протоколна сертификация за монтаж. При монтажа зареждащото устройство за метан не било отстранено. Целта на смяната на резервоарите от метан на пропан – бутан била подобряване работа на двигателя на автомобила и икономичност, пише в обвинителния акт.

На 14 септември 2019г. пострадалата жена пътувала в автомобила, който инцидентно бил управляван от друга родственица на подсъдимия. Последната решила да зареди гориво на бензиностанция в Добрич и спряла до колонка за зареждане с метан. Пълненето с компресиран метан (220 bar) при налягане, несъвместимо със заварената конструкция на поставения резервоар довело до взривно разрушение на резервоара. След взрива бил повикан екип на спешна медицинска помощ. Пострадалата жена била транспортирана до МБАЛ Добрич,  където по-късно в същия ден починала.

Според обвинението с действията си подсъдимият е нарушил регламентирани в наредба изисквания за условията и реда за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Съдът оправда подсъдимия за част от  изброените от прокуратурата като извършени от подсъдимия нарушения.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета до 1 година и 4 месеца – условно. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!