BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Тервел кани любителите на фолклора на празничен концерт

Община Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. Той ще се проведе на 20 октомври 2022 г. от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“.

Освен нея, на сцената ще видим носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години – изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Пресияна Леонидова, Йоанна Лазарова, Донко Марков и др. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, както и гост-музиканти. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

Това е втората голяма проява от поредицата инициативи, свързани с юбилейните чествания на почетния граждани на Тервел. До края на месец октомври в общинския музей може да се види фото-документалната изложба, представяща житейския и творчески път на певицата, родена на 18.10.1942 г. в с. Сърнец, общ. Тервел. 8 пана с над 100 снимки представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар Симеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др. Могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD- като самостоятелни издания и като компилации- като солов изпълнител, с оркестър „Бисери“ гр. Добрич, с оркестър „Лозница“, с „Мистерия на българските гласове“, с оркестър „Вълчева-Дженкинс Инседънт“ (Великобринатия) и Емануел Фрин „Тополово“ (Франция). Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева допълват богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

БНР

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!