BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 18 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за два дни

//dacmaiss.com/4/4919425

Над 18 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през последните два дни, съобщиха от приходната агенция. Само за Варна броят им е на д 2000. От началото на данъчната кампания до момента близо 110 000 граждани са декларирали доходите си пред НАП. Пред НАП Варна доходите си са декларирали 7 646граждани.Средното време за подаване на предварително попълнената декларацията е по-малко от 10 минути, като потребителите я предпочитат, тъй като е по-удобна и подаването й изисква значително по-кратко време.

Електронната услуга е достъпна в Портала за е-услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.

Срокът за деклариране на доходите и плащането на дължимия данъке 3 май 2022 г.,афизическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане,подават декларации до 30 юни 2022 г.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.От НАП съветват гражданите да проверят през Портала за електронни услуги, достъпни с ПИК, данъчната си сметка за наличието на задължения, преди да ползват данъчно облекчение.

До момента над две трети от всички декларации за доходите са подадени онлайн, като за Варна процентът е 57.19.Очаква до края на данъчната кампания те да надвишат 85 %, за Варна 84%.Освен по електронен път, физическите лица, които не са самоосигуряващи, могат да подадат данъчна декларация в офис на приходната агенция по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или в пощенски клон. Самоосигуряващите се лица са задължени да декларират доходите си само онлайн.

Допълнителна информация за подаването на данъчни декларации може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор и в сайта на приходната агенция.

Виолета Маринова,

главен експерт, „Комуникации“, ТД на НАП – Варна

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!