BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Моля, спазвайте дистанция! Ценете личното пространство! Не само заради пандемията!

Снимка: Стандарт

Спазването на дистанция през последната една година стана норма. Или поне би трябвало да стане – дистанцията е едно от трите задължителни „Д“-та, заедно с дисциплината и дезинфекцията, за да се предпазим от вируса. Епидемичната обстановка наложи да спазваме дистанция на обществените места от 1,5-2 метра, но винаги ли се случва това на практика?

Във времената преди пандемията българинът като че ли не си даваше сметка що е то дистанция и лично пространство. За съжаление. Заради нашите културни норми, възпитание, манталитет. В магазините, пред гишетата за плащане на сметки, в банките и различните учреждения и още на много места в общественото пространство обичайна гледка бе хората да се скупчават, да се бутат един в друг, да гледат да те прередят, да се шмугнат пред теб.

Снимка bgonair.bg

Кой не е преживявал това – някой да те ръчка в гърба, да ти диша във врата, да наднича през рамото ти. Да бърза преди теб да си нареди продуктите на лентата на касата в супермаркета, макар че е след теб на опашката. С една дума – да ти влезе грубовато в личното пространство. За някои хора това предизвиква огромен дискомфорт. През последната година също, защото се случва. Често такова поведение имат по-възрастните хора – тези, за които през комунизма висенето по опашки бе ежедневие, а опашката бе символът на онова време. Гражданите се редяха пред магазините плътно един до друг, като копърки в консерва. Ама моля ви се, какво лично пространство, какви глезотии, тогава такива неща нямаше.

Спомням си за една случка от 80-те години на автогарата в Добрич. Малка група германски туристи трябваше да се качат в междуградски автобус. Чакаха страшно много хора и когато вратите на колата се отвориха, настана ужасна блъсканица и бутане. Германците някак си влязоха, след което възмутени се питаха как е възможно такова нещо да се случва в България. А беше върло лято и няма да казвам на какво ухаеше в превозното средство, но това е друга тема. Да, беше отдавна, но някои българи и сега са си такива – държат се, сякаш са в стадо.

В по-цивилизованите държави в това отношение има правила и всеки, който е живял там, го знае. Хората там така са възпитани, че застават на опашка един ЗАД друг, на разстояние, а не един ДО друг. По гишетата се изчаква, никой никого не притеснява, никой на никого не зяпа в портфейла, например.    

Сега, някои може да ме упрекнат в прекалена деликатност. Но темата за нуждата и зачитането на личното пространство, за навиците в общуването е важна.  

Изследвания показват, че при различните култури приемливите граници в общуването с останалите са различни – при по-темпераментните нации границите по-често се прескачат. Темата за хората и пространството поставя културният антрополог Едуард Т. Хол през 1963 година, пише психологът Борянка Борисова в онлайн изданието zdrave.to . Той изследва как хората използват  пространството в междуличностната комуникация и въвежда понятието “проксемика”, като използва латинската дума “проксема”, която означава “близост”.

Периметърът от 50 см до 125 см Хол определя като лично пространство. В него допускаме близки приятели, членове на семейството, роднини, хора, които са ни приятни, както и такива, към които проявяваме интерес и искаме да опознаем. Други – не. Зоната от 1,25 м до 3,6 м се определя като социална и в нея общуваме и взаимодействаме с колеги, делови партньори или непознати. Това е зоната на любезното социално-приемливо поведение. Сега това е и зоната на дистанция в пандемията. Така че, моля, нека всички я спазваме! Степента на цивилизованост на едно обществото се определя от отношението към личното пространство на човека.

Валентина ЯНЕВА

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!