BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади акордеонисти и Петър Ралчев зарадваха с вълнуващ концерт в Добрич

Гала концерт на участниците в майсторския клас на световноизвестния акордеонист Петър Ралчев, организиран от Народно читалище „Йордан Йовков-1870” в Добрич,  се състоя в залата на Общински младежки център „Захари Стоянов”. На сцената се представиха възпитаници на клас „Акордеон” към читалището с ръководител Деян Дженков, Александър Димитров с ръководители Мария Димитрова и Николай Иванов, ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел с преподавател Пламен Димитров, Деян Дженков и Петър Ралчев. Присъстващите бяха зарадвани както с фолклорни изпълнения, така и с полка, валс и други произведения.

Първи на сцената излезе най-малкият от акордеонистите от Добрич – Пламен Петров, който е само на пет години. След него се представиха и останалите ученици на Дженков, както и Александър Димитров.

Водещата на концерта Светлана Попова разказа за акордеонната школа при НЧ „Йордан Йовков-1870“. Сподели, че през нея са преминали стотици възпитаници, у които е възпитана любов към инструмента и към музиката. Много от тях са продължили с обучението си в средни музикални училища, по-късно в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Възпитаниците на акордеонната школа са били лауреати на множество конкурси и фестивали в страната и чужбина. Най-голямата гордост на школата е безспорно нейният акордеонен оркестър, превърнал се в емблема за Толбухин тогава. Една от най-ярките награди, които получава, е през 1976 г. на фестивала в Кан, Франция, където завоюва европейската купа на акордеонистите по диригентството на Георги Господинов-Горчо. А през 1979 г. получава диплом за категоризация като представителен оркестър, отново под негово диригентство. В тази школа преподаватели са били Георги Господинов-Горчо, Грета Господинова, Георги Събев, Севдалин Симеонов и София Севдалова.

Самият ръководител на клас „Акордеон” Деян Дженков – „виновник” за концерта и майсторския клас, също зарадва публиката, като изпълни „Копаница” по негова музика. За него Светлана Попова разказа, че започва да свири на акордеон от 7-годишна възраст. През това време негови преподаватели са Ивелина Илиева, Жулиета Капитанова, Севдалин Симеонов. Като ученик е носител на много награди от национални и международни конкурси и фестивали. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив в класа на Ангел Маринов, от когото Дженков признава, че се е учил в преподавателската професия. Школата по акордеон стартира отново своята дейност през 2019 г. в НЧ „Добрич-2017“, а през 2020 г. става част от НЧ „Йордан Йовков-1870“. До момента има 5 самостоятелни концерта и три майсторски класа – на Ангел Маринов, преподавател по акордеон в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, Пламен Димитров, преподавател по акордеон в НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, и на Петър Ралчев. В обучението по акордеон Дженков съчетава и преподава всеки един жанр, подхожда индивидуално към всеки един ученик и налице са доказаните успехи.

Последваха изпълненията на специалните гости – учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел с преподавател Пламен Димитров. Специалност „Акордеон“ започва да се изучава като инструмент в учебното заведение през 2014 г., като през това време преподават Емил Димитров и Нермин Шабанов, а през 2018 г. е поканен и виртуозният акордеонист и ръководител на оркестър „Плам“ в Русе Пламен Димитров. През 2019 г. специалността отбелязва своята пета годишнина с голям акордеонен концерт, на който участват много акордеонисти сред които и Дончо Дончев от Добрич. През годините учениците от тази специалност участват на много концерти, както у нас така и в чужбина. Едно от най-забележителните им представяния е тази година на 3 март в зала 1 на НДК в София в благотворителен концерт, на който бяха събрани средства за подпомагане на изявени деца от двете национални училища за фолклорни изкуства. През годините възпитаниците на тази специалност са били лауреати от национални и международни фестивали и конкурси.

Бурни аплодисменти предизвикаха изпълненията на акордеонните оркестри на НЧ „Йордан Йовков-1870” и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Момчетата от Добрич представиха „Амурски вълни“ по музика на Макс Кюс и „Ръченица“, а тези от Котел – „Празнично хоро“ по музика на Пламен Димитров и „Право Ихтиманско хоро“ по музика на Трайчо Синапов.

Естествено, най-вълнуващо бе представянето на витуоза Петър Ралчев. То бе съпътствано  от бурни ръкопляскания и възгласи „Браво!”.  Той е един от най-ярките примери на съвременната ни българска инструментална музика и сцена, каза Светлана Попова. Ралчев е създател на уникален изпълнителски стил, който той самият описва като „виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация“. През годините свири с други музикални гиганти като Георги Янев , Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов–Стунджи и с много други. Днес е един от най-търсените артисти в Европа. Изнася и участва в концерти и фестивали в САЩ и Канада. Включен е в книгата „История на акордеона“, издадена във Франция през 1991 г. Освен соловата му кариера, той се появява с няколко мултиетнически европейски състави, като The Other Europeans Band, No Border Orchestra , Accordionale , Danube Ship Orchestra , Arabesque и др. Участник е и в много български музикални проекти като: „Зиг-Заг Трио“, „Българи“, „Петър Ралчев квинтет“. 

Галаконцертът завърши с „Коларовско хоро“ по музика на Петър Ралчев и Иво Папазов, изпълнено от всички участници във вълнуващото събитие. Припомняме, че майсторският клас и концертът са финансирани от Национален фонд „Култура“ по програма „Любителско изкуство”.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!