BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Маркет линкс“: Балотажът Радев-Герджиков е почти сигурен

  • Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя, сочи проучване на „Маркет линкс“. Според него почти сигурно ще има балотаж за президентския пост.

За Румен Радев ще гласуват 46.7%, за проф. Анастас Герджиков – 25.6%, за Мустафа Карадайъ – 10.3%, за Лозан Панов – 7.7%. Не са решили за кого ще гласуват около 4.9% от решилите да гласуват, сочат данните от проучването, финансирано от социологическата агенция и бТВ и проведено в периода от 2 до 7 ноември сред 1012 пълнолетни граждани по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот. Тук може да се направи връзката с динамиката на низходящия тренд макар и не много силно изразен в подкрепата за президента Радев“, обясни в ефир социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

„За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител. Резултатът може да се измени с плюс минус процент и половина, но много нагоре няма накъде. Може би са постигнали максимални проценти“, обясни Живков.

В следващия парламент ще има шест или седем политически формации, като ГЕРБ-СДС запазва значителна преднина от 23% гласуващите (18.7% от всички) и е категоричен победител. На второ място е новата формация „Продължаваме промяната“ с 16.3% подкрепа от гласуващите (13.2% от всички), но има възможност за ръст или спад с 1-2 процентни пункта. Трета е БСП с 12.1% от гласуващите (10.6% от всички), като според Добромир Живков ще постигне нивото от вота през юли. На четвърто място е ДПС с подкрепа на 11.2% от гласуващите (6.8% от всички), а мобилизацията се дължи и на кандидата за президент Мустафа Карадайъ. Пета е „Демократична България“ с подкрепата на 10.5% от гласуващите (7.1% от всички) и шеста е „Има такъв народ“ с 9.7% от гласуващите (9.1% от всички). На ръба за влизане в парламента с 4.1% е „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, следвана от „Възраждане“ – 3%, ВМРО – 1.2%, и други партии 1.2%.

https://bgnes.bg/

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!