BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кацаров: Навсякъде да се влиза само със “зелен сертификат” – в тази посока се мисли

Съвсем скоро вече и в България, както е в редица други държави-членки на ЕС, ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен Ковид тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Именно в тази посока се мисли, заяви пред bTV здравния министър доц. Стойчо Кацаров.

По думите на министъра и в служебния кабинет “Янев 2”, по този начин няма да се ограничава изкуствено капацитета, с който заведенията да могат да работят.

„Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни.“

„Имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки – главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед,”

Заведенията ще работят на 100% и без ограничения в часа, но при тези условия

В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацаров заяви:

„Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е „Направете го за себе си!”

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!