BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Касата ще плаща за рехабилитация след коронавирус

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за последващо лечение на COVID-19. Това предвиждат промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, каени за обществено обсъждане.

В тях е предвидено откриването на нова клинична пътека за провеждане на физикална терапия, рехабилитация и грижи за пациенти след проведено активно болнично лечение на COVID-19.

Вече има научни данни, че коронавирусната инфекция, засягайки органите и системите в човешкия организъм, предизвиква и остатъчни физически и психически последици за по-дълъг период от време. Регистрирано е, че симптоматиката след прекаран COVID-19 се владее предимно от страна на дихателната система, сърдечно-съдовата система, нервната система, обмяната на веществата, което вероятно е последица от въздействието на вируса в тъканите на различни органи.

Остатъчната соматична и функционална симптоматика и параметрите на промените в периода след боледуване все още са в процес на регистриране и изясняване, пише в мотивите към проекта.
За пациенти с налични остатъчни проблеми за здравето непосредствено след проведено активно лечение от COVID-19, с уточнена диагноза и стабилизирано соматично и неврологично състояние, при които не е необходимо активно лечение на основното заболяване, усложненията и придружаващите заболявания, е доказана необходимостта от провеждането и на физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи с цел стабилизиране на постигнатия ефект от болничното лечение.

Тъй като на настоящия етап в пакета от дейности на НЗОК не е предвидена възможност за провеждането им, се предлага създаване на нова клинична пътека „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19“.

Доказано е, че рехабилитацията и специализираните грижи за пациентите с налични остатъчни проблеми за здравето след активно болнично лечение от COVID-19 са най-ефективни в тримесечния период, непосредствено след провеждането му, когато се стабилизира постигнатия ефект от болничното активно лечение, а човешкият организъм възстановява пълната си функционалност, обяснява се в мотивите към промените.

Друга промяна предвижда Националната здравноосигурителна каса да осигурява провеждане на специализирани и високоспециализирани имунологични изследвания за диагностика на първични имунни дефицити, както и на малки хирургични интервенции с насоченост към труднозаздравяващи рани, настъпили в резултат на нарушена трофика на кожата и подкожната тъкан вследствие на промени в периферните съдове (каквито са и промените при възпаление на кръвоносните съдове – т.нар. васкулит при коронавирусна инфекция).  https://www.pariteni.bg/

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!