BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И на 21 ноември 2021 г. ще работи ваксинационният център в магазин „Практикер“

  • Министерство на здравеопазването публикува информация за вариантите на „зелен сертификат“

И тази неделя – 21.11.2021 г., от 10.00 ч. до 14.00 ч. ще работи ваксинационния пункт за поставяне на имунизации срещу COVID-19 в магазин „Практикер“. Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Ангелова. Тя припомни също, че с цел оптимизиране на възможността за ваксиниране срещу Covid- 19 на работещите лица, всеки понеделник от 18.00 до 23.00 ч. без записване работи имунизационният кабинет на МБАЛ-Добрич АД.

Всеки желаещ да си постави ваксина, може да се обърне към личния си лекар, да се регистрира в Единнния информационен портал или да си запише час в някой от разкритите имунизационни кабинети на територията на областта. Пълният списък на всички кабинети, както и времето, в което се поставят ваксини и телефон за контакт може да видите в прикачения файл. Д-р Ангелова добави още, че гражданите могат да задават въпроси, свързани с COVID-19 на тел. на РЗИ Добрич – 058/655 501 в работно време през седмицата от 8.30 ч. до 17.00 ч. Директорът на РЗИ посочи и електронен адрес, на който гражданите могат да подават заявление за отмяна на карантина – rzi-dobrich@mh.government.bg

В отговор на запитване на граждани относно записване за трета доза ваксина – къде може да се направи, директорът на Регионална здравна инспекция заяви, че всеки желаещ може да се обади в някой от ваксинационните пунктове, в РЗИ или на личния си лекар.

Днес Министерство на здравеопазването информира на страницата си и в Единния информационен портал какви са вариантите на „зелен сертификат“, във връзка с отправени запитвания от граждани. За „зелен сертификат“ се признават трите вида Европейски цифров COVID-сертификат:

➡За ваксинация срещу COVID-19;

➡За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

➡За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

„Зелен сертификат“ за преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест. Документът важи една година на територията на България.

За „зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

За „зелен сертификат“ се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Всички варианти на „зеления сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Ваксинационни пунктове

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!