BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба в родния Добрич подреди Димитър Янков, автор на паметника на Захари Стоянов

В Художествената галерия в Добрич бе открита ретроспективната изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“. Експозицията включва 27 творби, създадени в различни периоди от творчеството на художника. Въпреки че има многобройни участия в колективни и 16 самостоятелни изложби, Димитър Янков за пръв път прави самостоятелна изложба в България, като избира родния си Добрич.

Изложбата е както ретроспективна, така и юбилейна за автора, който тази година навърши 70 години.

Пестелив на думи, Димитър Янков сърдечно благодари на присъстващите колеги, приятели и ценители и сподели, че усеща работата си и изложбата като дълг към града, който е събудил в него творческия потенциал.

Паметникът на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич, е първото дарение на художника за родния му град.

Роденият в Добрич ваятел на монумента е завършил Националната художествена академия. Живее като в България, така и чужбина. През 1991- 995 г. живее в Германия, в Дегендорф и Аугсбург. През 1998 г. представя свои творби на Световното изложение за приложни изкуства във Франкфурт. Автор е на паметник на Захарий Стоянов, а монумент на генерал Иван Колев подарява на българите в Бесарабия, за Украйна е предназначена и композицията му “Нестинарки”. С Португалия го сближава немският художник Ханс Драер. Двамата създават “Арт център” с ателие, чиято цел е да популяризира българското и немското изкуство в колоритната европейска страна.

 В градината на посолството ни в Лисабон през 2004 г. е поставен паметник на светите братя Кирил и Методий, дело на скулптора Димитър Янков. Изработен е от бял камък, с надпис: “Сътворен и дарен от скулптора Димитър Янков за България”.

В експозицията са включени малки пластики, характерни за началото на творческия път на художника, и едрофигурни композиции, каквито работи в по-късен етап и понастоящем.

Авторът отделя особено внимание на общуването между хората („Диалог I“, „Диалог II“, „Среща“), между човека и природата („“Старецът и морето“, „Пролет“, „Изгревът“), самотата и отчуждението („Пътят“, „Прозорецът“, „Господин Никой“). Фигурите са динамични, носещи напрежение („Диоген“) или готови всеки миг да се раздвижат („Кармен“).

Високо ценен в чужбина, през последните няколко години скулпторът живее и твори в Добрич.

Можете да разгледате изложбата до 15 ноември 2022 г., съобщават от Художествената галерия.

Снимки: Художествена галерия, Добрич

Материалът Изложба в родния Добрич подреди Димитър Янков, автор на паметника на Захари Стоянов е публикуван за пръв път на ProNews Dobrich.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!