BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жадни за знания: Ученици задаваха въпроси на председателя на Окръжен съд – Добрич

Четвъртокласници от СУ„П. Р. Славейков“ бяха на посещение в Окръжния съд в Добрич

Гости на правосъдното ведомство са били ученици от 4 “а” клас в СУ„П. Р. Славейков“. Младите славековци са имали среща с председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева, информираха от пресслужбата на Окръжен съд.

Водени от класната си – Светлана Колева, учениците са имали възможност да разгледат съдебна зала, както и да получат начални знания за съдебната власт.

“Съдия Ханджиева обясни на малките посетители какво прави съдът, каква е ролята на участниците в съдебното дело – съдия, прокурор, защитник, подсъдим, ищец, ответник, свидетели, вещи лица и др., какви правила трябва да се спазват в съдебната зала. На учениците бе разяснено каква е разликата между наказателно и гражданско дело и в какви случаи може да се наложи пред съда да бъдат изслушвани деца. Пояснено бе, че в зависимост от възрастта, децата могат да бъдат разпитани в специално помещение за щадящо изслушване, наречено синя стая.”

В разговор с децата, съдия Ханджиева е отговорила и на многобройни техни въпроси, между които – може ли пред съда да застане повече от един подсъдим, има ли опасност да бъде осъден невинен човек, има ли деца, извършили престъпление, как съдът преценява дали подсъдимият лъже. В края на срещата най-активните участници са се включили в симулация на съдебен процес.

От ОС-Добрич уточняват, че посещението в Окръжния  съд се организира в рамките на проект „Децата – активни граждани на Сдружение „Училищно настоятелство СУ „П.Р.Славейков“, изпълняван по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич за 2021 година.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!