BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Добруджа в архива на Любен Бешков“ може да бъде видяна в Добрич до март

В памет на починалия през 2011 г. краевед и писател Любен Бешков Регионален исторически музей в Добруджа представя изложба за неговия архив.

Изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков“ може да бъде видяна до март 2023 г. Посетителите на изложбата могат да видят т. нар. Добруджански архив на юриста и краевед Любен Бешков, който той е събирал през целия си живот. В експозицията има и много лични вещи на краеведа.

Архивът е дарение от наследниците на Бешков. Той съдържа около 2000 снимки, огромен брой документи, свързани с Българското културно дружество, историята на Добруджа, съставена от местни историци и включваща 12 300 заглавия, както и огромен брой автентични книги, повечето от които са първи издания от 20-те и 30-те години на ХХ век. Изложбата е ценна за всеки, който се интересува от Добруджа.

Любен Бешков е роден на 6 август 1925 г. в Добрич. Започвайки кариерата си като адвокат, той бързо се увлича по местната история, става учител на адвоката Иван Пенаков. Започва да събира материали и снимки за района, пише статии в периодичния печат за миналото и настоящето му, участва в създаването на Общобългарски съюз „Добруджа”. През 1999 г. е избран за почетен гражданин на Добрич. Умира на 25 февруари 2011 г.

Материалът „Добруджа в архива на Любен Бешков“ може да бъде видяна в Добрич до март е публикуван за пръв път на ProNews Dobrich.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!