BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Добре дошли в България през ГКПП Кардам!

Страната на дупките, олющените фасади, калта и мръсотията. Това е първото, което виждат всички чужденци, влизащи в страната ни през ГКПП Кардам. Впечатлението е за някаква призрачност. Повечето от сградите изглеждат изоставени, порутени и неподдържани. Всичко е правено на парче – тук будка, там неработещ банкомат или химическа тоалетна. Целият участък е осеян с дупки, кал и хвърчащи боклуци. Парче ничия земя, което като че ли всички са забравили.

Местните хора още си спомнят времената, в които ГКПП-то е било толкова красиво и поддържано, че всички младоженци от околността са идвали тук за снимки в деня на сватбата си. И сега става за снимки, но за такива, с които да се онагледи как не трябва да изглежда една държавна граница. Ако преди години от българска страна е било чисто, красиво и подредено, а от румънска е било неподдържано и занемарено, то сега е обратно. От нашата страна се виждат изоставени сгради, построени незаконно и обрасли с бурени, останки от минало величие и амбициозни планове за организация на движението на две нива. Почти паднали табели, кални коловози около пътя и няколко кучета, които се разхождат и допълват пейзажа. Купчина с пръст, изсипана на пътя, пази границата от нерегламентирано преминаване. В самото ГКПП обстановката не е много по-различна. Служителите работят в мизерни условия. Единствените подобрения са тези, които сами си направят, за да им е по-удобно за работа. 

След първото впечатление за безстопанственост на държавата, следва път, който само затвърждава усещането – дупките са толкова много и големи, че няма от къде да се мине. За маркировка да не говорим. Вариантите са два – или да пъплиш по пътя в опит да ги заобиколиш, или да караш през тях, пък каквото ще да става, защото, особено ако е валял дъжд, нямаш шанс да разбереш коя дупка колко е дълбока. И така до първото по-голямо населено място Генерал Тошево, където нeщата стават малко по-нормални. Казвам малко, защото и там лошият път, като някаква зараза, завзема асфалта.

До едни от най-големите дупки по този участък, нерядко могат да се видят и колите на БГ ТОЛ, които не знам как намират мотивация в себе си да вземат пари за пътни такси, като то път няма. Често се виждат и автомобилите на КАТ с камери в тях. За какво следят не зная, но предполагам, че е защото все нещо трябва да правят. Катастрофите са ежедневие. Слава Богу не тежки, защото тук високата скорост е невъзможна, но се чупят автомобили, хвърчат части и се пукат гуми – това са нормални за този път гледки и е така от години. От 2003 година, когато за последно е правен цялостен ремонт на пътя. Оттогава насам само са изкърпват дупки. И сега, като сбъднат сън е новината за предстоящия ремонт на пътя. Да, ама не. Защото ремонтът ще е цялостен, но не съвсем. От отсечка от Генерал Тошево до ГКПП-то, ще се извади пътят, който е на територията на село Кардам, както и 180 метра, намиращи се преди границата. Обяснението от АПИ – защото са в добро състояние.

Представете си, че сте чужденец и влизате на територията на България за пръв път. Посреща ви апокалиптичната гледка на едно занемарено ГКПП, което помни и по-добри времена – широк път, големи съоръжения и сгради, в една от които дори е било предвидено да има галерия.  Следва около километър изровен асфалт, кал, боклуци, колони чакащи автомобили и коли в канавките. В натоварените дни от годината опашките от тирове са километрични и шофьори и пътници чакат с часове. Следва път, който е като след бомбардировка, плащате ТОЛ такса, отнасяте глоба от КАТ, защото в малките участъци, където пътят става за каране, увеличавате скоростта с надежда да компенсирате загубата на време, но точно тук дебнат катаджиите, традиционно скрити в отсечките след знак за ограничение на скоростта от 60 километра. Навсякъде лъха на отчаяние и безстопанственост. Кой ще иска да почива в такава държава, в която още с влизането ти се иска да се върнеш? Да не говорим за инвеститори, които биха искали да развиват бизнес в региона.

Все пак, не всичко е толкова безнадеждно и дългоочакваният ремонт на пътя започна в началото на април. До момента единственото, което се вижда да се прави, е да се кастри растителността. Проверка на Про Нюз Добрич на място показа, че към момента по отсечката не се извършват никакви ремонтни дейности, липсват хора, техника и нищо не се случва. Кога и как ще продължи ремонтът не се знае. Всички са в очакване, а междувременно пътят е все така невъзможен за преминаване и опасен. Хората се надяват на бързина и качество на работата, за да се подобри обстановката.

За съжаление, за жителите на Кардам надежда няма. Пътят, който е на територията на тяхното село, няма да се ремонтира, защото според специалистите няма нужда. Сигурно го е преценил някой от бюрото си, който не е минавал от там, защото и без да си пътен инженер се вижда, че нужда от ремонт има. По същата причина от отсечката се вадят и 180-те метра до границата с Румъния. И на двете места само ще се изкърпват компрометираните участъци.

Ще се получи интересна картина. Влизаш – изкърпени дупки и мръсотия, следва ремонтиран участък, стигаш до Кардам пак дупки и изронен асфалт, после пак ремонтиран участък… Затова жителите на селото се готвят за протест и блокиране на пътя. Защото нямат друг начин да ги чуят и някой да свърши работата на цяло, а не на парче. Те с право недоумяват защо ремонтът изключва този участък, като през него преминават всички влизащи в страната превозни средства.

Пътят ГКПП Кардам – Генерал Тошево – Добрич – Варна е основният, по който преминават леките автомобили, които влизат в страната ни от Румъния и се отправят към българското Черноморие. По него преминават и товарните автомобили, които отиват към пристанището във Варна. Искането им е просто и резонно – да се направи ремонт на цялата отсечка от Генерал Тошево до самото ГКПП, за да се подобри поне малко картината, която посреща така необходимите за бизнеса в региона туристи.

За ГКПП-то не знам дали някой ще направи нещо. Тези места са лицето на една държава и в цяла Европа се полагат усилия и грижи да са приветливи и уредени. Незнайно защо се вложиха средства на ГКПП Северняк, откъдето почти никой не минава. Може би не минават, защото не го намират. Пътят до него, по някаква причина, не е указан с табели. А и да го намерят, той е с работно време, като на магазин, и вечер не работи. Освен това, е далеч от всякакви големи пътни връзки и не удобен за пътуващите.

Да се надяваме, че след ремонта на пътя ще дойдат и по-добри времена за ГКПП Кардам. Не за да си правят снимки младоженците, а за да не се срамуваме от държавата си.

Диана СТЕФАНОВА

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!