BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатите избраха 22 постоянни комисии

Депутатите приключиха работата си по сформирането на 22-те постоянни парламентарни комисии в 46-ото Народно събрание.

“ИМА ТАКЪВ НАРОД” оглави седем от органите, ГЕРБ-СДС, “БСП за България” и “Демократична България” получиха по четири председателски места, а ДПС – две. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказа от председателски и зам.-председателски места. “Бяхме многократно обвинявани, че се борим за постове и позиции и че се опитваме да парцелираме власт. Ние не желаем и няма да получаваме високи места в парламентарните комисии”, заяви Мая Манолова от трибуната в пленарна зала.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия. Председателство за настоящата сесия ще поеме Светлин Стоянов от “Има такъв народ”.

Партията на Слави Трифонов ще оглави едни от най-важните комисии в Народното събрание. Любомир Калимански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, Андрей Михайлов – Комисията по конституционни и правни въпроси. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов от “Има такъв народ”. Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

ГЕРБ-СДС застават начело на Комисията по въпросите на ЕС и Комисията по транспорт и съобщения. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде Томислав Дончев, а на тази по транспорт Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ще председателства Радомир Чолаков.

БСП оглавяват Комисията по труда и социалната политика,  ще се председателства от Георги Гьоков, Комисията по отбрана от Атанас Зафиров и Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, млтяадежта и спорта от Иван Ченчев.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ оглавява Комисията по околна среда и водите, тя ще се председателства от Борислав Сандов, а Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, която ще ръководи Ивайло Мирчев. Начело на Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество застава Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната ще оглави Антоанета Цонева.

ДПС оглави Комисията по икономическата политика и туризъм, неин председател ще е Йордан Цонев, а Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление се поема от Халил Летифов.

ИЗПРАВИ СЕ БГ! НИЕ ИДВАМЕ се отказаха да участват в ръководствата на постоянните парламентарни комисии. Заявлението направи от трибуната Мая Манолова с аргумента, че формацията е била многократно обвинявана, че се бори за постове и позиции.

Правилникът предвижда, че народен представител може да членува само в две постоянни комисии. От първото заседание на този парламент от 21 юли досега са заседавали само Временни анкетни комисии.

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!