BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДЕНИЦА САЧЕВА: НАШИ ПРИОРИТЕТИ СА ВНЕДРЯВАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ТЕХНОЛОГИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ТРУДА

„Внедряването на повече технологии в образованието и дигиталната трансформация на пазара на труда са сред основните ни приоритети. Ще продължим да инвестираме в модернизиране на училищата, като ще изграждаме STEM кабинети за обучение по математика, информатика и природни науки.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на онлайн среща с представители на Майкрософт, работодатели и директори на училища от Добрич. Темата на дискусията беше „Образование за всеки – как да извлечем най-доброто от технологиите и да сме конкурентноспособни“ с акцент върху конкретните ползи за Добрич и областта.

Според Сачева на дигитализацията трябва да се гледа като цялостен процес, тъй като влагането на средства в образование може да доведе инвеститори, а създадените от тях работни места да привлекат млади хора да работят и живеят в родния си град. „Темата е важна както за сферата на образованието, така и за работодателите – какви умения трябва да  се развиват в служителите. В следващите години предстои 1,6 млн. души да бъдат обучени на дигитални умения, като само по линия на ОПРЧР са осигурени 750 млн. лв.“, посочи тя.

Изпълнителният директор на Майкрософт за България Калин Димчев заяви, че компанията инвестира дългосрочно в различни платформи за подобряване на уменията. „За България има над 27 000 души възползвали се от обучителните ни програми. Готови сме да си сътрудничим с всеки с ясна визия и стремеж за развитие, като ще се радваме да го направим с образователните институции и бизнеса в Добрич“, добави той.

По думите на доктора по информатика в СУ Андрей Бъчваров инициативата на Майкрософт мотивира работодатели от ИТ сектора като него да започнат по-активна инвестиция в Добрич и се ангажира да подкрепи обучението на две паралелки ученици между IV и XII клас в града с помощта на националната програма на Телерик Училищна Академия. По нея в момента се обучават около 30 деца.

КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-СДС

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК: https://we.tl/t-gekn7b3HAD

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!