BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гимназисти от Добрич добиват умения в биологичното земеделие в Австрия

20 възпитаници на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич и двама придружаващи ги учители са на ученическа практика във Виена, Австрия, съобщиха за Про Нюз Добрич от учебното заведение. Тя е изцяло финансирана по Програма „Еразъм+” „Придобиване на практически умения”.

Учениците са от 10, 11 и 12 клас от професиите  „Фермер” и „Техник на селскостопанска техника”. Като място на професионалната практика партньорът по проекта AusTraining Lern Ziel предоставя фирми с дейност в сферата на биологичното земеделие и земеделската техника. „Условията, организацията и стандартите на работа са съвременни, отговарящи на европейските стандарти в земеделието и много различни от практическата действителност, с която са се сблъсквали нашите ученици до момента”, сподели координаторът на проекта Янка Йорданова. Тя обясни, че гимназистите имат възможност в реална работна среда да приложат наученото от училище и да изградят практически умения и компетенции. Придобитият опит ще им помогне за тяхната  бъдеща реализация.

През тези 20 дни освен участието си в практически знания учениците се запознават и с културата, забележителностите, историята на Виена и Австрия от посещенията на Албертина музей, Дворец Шьонбрун, Природонаучен музей,  Музей на изящните изкуства, Пратер, Музей на техниката. Мобилността им дава възможност за преодоляване на езиковата бариера, комуникацията и социалното общуване на чужд език. Помага им да се справят с проблемни ситуации, да работят в група и екип.

ПГ по аграрно стопанство участва и реализира за втора година ученическа практика, изцяло финансирана по Програма „Еразъм+” „Придобиване на практически умения”. Преди две години мобилността се осъществи в Милано, Италия. Програма „Еразъм+” е особено полезна за професионалните гимназии и ние се надяваме да реализираме и следващи практики в други страни, сподели Янка Йорданова.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!