BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГДБОП РАЗБИ ГРУПА ЗА ТЪРГОВИЯ С АНТИКИ В ДОБРИЧ /ОБНОВЕНА – СНИМКИ/

ГДБОП разби престъпна група в Добрич за търговия с културно-исторически ценности. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 3-ма за участие в организирана престъпна група за държане и незаконна продажба на предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности – неидентифицирани и нерегистрирани по Закона за културното наследство, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинен по същото досъдебно производство е и собственик на обменно бюро в Добрич, на когото през юли 2021 г. били предлагани и изкупил около 200 старинни монети.

Четиримата са задържани на 17.08.2021 г. в района на Добрич при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването в жилищата на обвиняемите, както и в обменното бюро в Добрич, са намерени и иззети над 1600 предмета с белезите на културно-исторически ценности от времето на Римската империя и Средновековието – монети, пръстени, накити, върхове на копия и стрели и др.

Част от предметите са намерени в специално изготвен тайник в жилището на един от привлечените към наказателна отговорност. Иззети са и 4 металотърсача, с които обвинените за участие в престъпната група извършвали незаконни разкопки и иманярска дейност от ноември 2019 г.

Освен за престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК, те са обвинени и за предлагане за отчуждаване на културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство (престъпление по чл. 278а НК). Привлечен по същия текст от Наказателния кодекс – за придобиване на нерегистрирани културни ценности, е собственикът на обменното бюро. Предвиденото за това наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 1000 до 20 000 лв.

По досъдебното производство са назначени необходимите експертизи, които да установят произхода и стойността на иззетите предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности и археологически обекти. На четиримата обвиняеми са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“. Наложена им е и забрана да напускат страната.

Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев съобщи, че акцията е проведена изцяло от ГДБОП и прокуратурата в Добрич не знае подробности. НДТ

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!