BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Добрич бе открита изложбата „Сто стъпки светлина“ на Христо Кралев

В присъствието на ценители, приятели и колеги на 29.09.2022 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита изложбата „Сто стъпки светлина“ на Христо Кралев. Художникът е роден в Добрич. През 1988 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ при проф. Д. Добрев и В. Колев. Той е един от основателите на творческото сдружение „Ателие 13“ и негов председател.

76 творби, създадени през последните шест години, изпълват три от залите на галерията и носят посланието на художника – светлината чертае пътя на всеки човек. За светлината и вярата авторът казва: “Всеки един от нас има и едното, и другото – в един момент вярва силно, в друг – не вярва никак. Но и в двата случая има по едно зрънце, което остава като противовес на другото. Целта на изкуството е това зрънце на невярващия да го засили, а във вярващия – да го заздрави”.

Директорът на галерията Недко Недков говори за впечатляващите мащаби на изложбата, както и за самобитния почерк на художника. Христо Кралев разчупва стандартната правоъгълна форма на живописното платно, внася нови елементи, превръща рамката в част от произведението и налага особена образност. Необичайни са и ракурсите в произведенията му, най-често с поглед отгоре, сякаш от висините.

Изложбата бе открита от Валерий Пощаров, бивш директор на ХГ – Добрич, дългогодишен приятел и ценител на изкуството на Христо Кралев. По думите му: „Като отчаян златотърсач, Христо винаги е търсил зрънцето промисъл, което дава същността на феномена, наречен Живот. Скитайки се в добруджанската шир и разговаряйки с птиците, облаците, житата и тревите, той неизменно стига до един вековен, самотен в равнината дъб и започва да разравя корените му. Там, където ревниво е скътана паметта на древната земя и нейните хора, с езическите им обичаи, с християнската им сакралност, с баладичния наниз от празници и ритуали, в които хора, животни и природа са свързани във вселенска хармония.“ Г-н Пощаров говори с топлота за таланта на Христо Кралев, за светлината в творбите му и за огромния духовен заряд, който те носят.

Изложбата е израз на преклонението и благодарността на автора пред родния край, на неразривната връзка между земята и хората, на светлината, която винаги намира начин да проникне в тъмното и да върне вярата и надеждата.

Творбите на Христо Кралев можете да видите до 18 октомври.

Снимки: Художествена галерия Добрич

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!