BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всичко за най-новия руски стелт самолет /СНИМКИ/

Русия представи новия си изтребител от пето поколение, който за сега е известен само със своя псевдоним – The Checkmate или “Шах и мат”. Вече са ясни и някои от техническите характеристики на машината, която ще направи първия си полет само след 2 години и ще влезе в серийно производство през 2026-2027 г.

Самолетът е дело на корпорацията “Сухой”. Номер на кабината му загатва, че производственото име може би ще е Су-75, но това все още не е потвърдено.

Самолетът има стелт характеристики, свързани с неговия дизайн и форма. Двигателят е един, а въздухозаборникът – разположен под кабината.

Оръжията са скрити в специален отсек под основния фюзелаж. Сред тях са хиперзвуковата ракета въздух-въздух Р-37М, която има обсег от над 300 километра.

В друг отсек, отново скрит във фюзелажа ще са поместени ракети с по-малък обсег.

Цялостното въоръжение, което може да носи самолета е с тегло от 6 800 килограма. Самолетът ще може да извършва атаки по 6 цели едновременно, което се дължи на модерния му радар с активна фазирана решетка (AESA). По радара си новият руски стелт ще прилича доста на Су-57.

Бойният радиус на самолета е 1 500 километра, като той ще може да излита от много къси писти и самолетоносачи. Максималната му скорост ще е около 2 200 км/ч.

Максималното натоварване, което може да понесе самолета е 8g, което е по-малко от това на Су-35. От друга страна това е повече от американския изтребител F/A-18E/F Super Hornet.

Данните за новия руски стелт предполагат, че освен ракети въздух-въздух ще може да носи антикорабни ракети или въздух-земя. Основната му мисия ще е да осъществява удари зад хоризонта, а не да води близък бой.

Русия най-вероятно ще се въоръжи със самолета, като според икономистите на Кремъл има пазар за поне 300 броя в чужбина.

Малките размери и наличието на един двигател определят ниската цена от 30 милиона долара. Възможно е серийната версия да е малко по-скъпа, но дори и така тя би била два пъти или дори три пъти по-евтина от F-35.

Основни клиенти на самолета биха били страните в Близкия Изток, Виетнам, Алжир, Аржентина, Азербайджан, Армения, Бангладеш, Беларус, Виетнам, Венесуела. Сърбия и Индия също могат да са потенциални купувачи, както и всички страни, имащи по-трудни отношения със Запада.

Путин разгледа новия руски изтребител “Шах и мат”, който ще конкурира “F-35” 

За първи път руснаците представиха хибридна задвижваща система за леки хеликоптери и безпилотни летателни апарати

Руският президент Владимир Путин разгледа днес прототип на нов стелт изтребител “Сухой” от пето поколение, показан на годишния авиосалон МАКС 2021.

Военният самолет, наречен “Шах и мат” (“Checkmate”), вероятно ще бъде рекламиран като съперник на американския изтребител “F-35”, каза ръководителят на аналитичната агенция “Авиапорт” Олег Пантелеев. Той ще се конкурира и с шведския ЯАС-39 “Грипен”, допълни министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според презентация, цитирана от агенция Интерфакс, се очаква новият самолет да направи първия си полет през 2023 г., а първата партида от тези машини да е произведена през 2026 г. Той е рекламиран като “принципно нов военен самолет”.

По-трудно е да бъде проследен с радари и има високи летателни характеристики, отбеляза президентът Путин.

В краткото рекламно видео участват пилоти от Обединените арабски емирства, Индия, Виетнам и Аржентина, което предполага, че Русия иска да предлага изтребителя в чужбина.

Страната успешно произвежда прототипи на нови оръжейни системи през последните години, но понякога изпитва трудности при преминаване към серийно производство. При управлението на Путин страната сериозно инвестира във военна авиационна техника и нови въоръжения – както за своята армия, така и за износ. Много от новите й оръжия все още са основани на технологии от съветската епоха, отбелязва Ройтерс.

Междувременно обединената двигателостроителна корпорация (ОДК – част от Ростех) днес за първи път представи хибридна задвижваща система за леки хеликоптери и безпилотни летателни апарати на Международния авиационно-космически салон (МАКС) в Жуковски, край Москва, предаде ТАСС.

Хибридният енергиен комплекс се състои от двигател с газова турбина, електрически двигатели, система за управление и батерия. Мощността му е 500 киловата.

В бъдеще хибридната система може да се използва за леки многофункционални хеликоптери, дронове и самолети от циклонен тип.

https://it.dir.bg/

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!