BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Време разменно в Добрич – със сълзи в очите и смирение за душите

Пандемията отключи доста и неподозирани възможности за мнозина, но заключи не по-малко такива – за други. В Про Нюз Добрич най-напред бе хвърлена светлина върху недотам светлия казус с обърканите тела на двама от починалите в добричката болница, диагностицирани с коронавирусна зараза.

Днес – в последния ден на март, малко повече от година след официалното пандемично начало в страната, две семейства плакаха от радост – заради възможността да погребат действителните тела на родствениците си. Да, сълзите в мъжките очи бяха. Имаше ги и в сърцата им, но там място за чужди няма.

А на първия зададен въпрос: – Как се чувствате след като вече наистина погребахте дядо Исмаил? – отговорът бе: – А, ако обърканите бяха българи…?!! – И дотам. Останалото само те си го знаят.

Открити са разменените трупове, близките им ги погребват в Добрич и Балчик

“Двамата братя плачеха като деца – от радост. Заради това, че получават техния си човек. Заради това, че съм се сетил да накарам нашия ходжа да направи снимка на баща ми преди да го затворят в ковчег. Заради това, че съм се и сетил да погледна снимката. И аз не знак кой ме бутна да го направя (гледа към небето).”

Това пожела да сподели Метин Исмаил – минути след като багерът засипа със земя отворения гроб, а роднините се помолиха за душата на покойния Исмаил Хюсеин – единият от обърканите в моргата трупове.

Всички там ще се върнем – споделяха по-възрастните. Над 60 години сме на тоя бял свят, но не помним някой от старите да е разказвал за такъв случай до сега.

Колко ли мъка и радости има да изживее всеки, дошъл на тази земя, преди да го изпратят в последния му път към отвъдното. А те – вярващите мюсюлмани, споделиха, че силно вярват в Божието наказание и в живота след. За това и преди взаимно да си пожелаем “Живот и здраве” на изпроводяк, мъжете и момците не скриха, че са благодарни. Да, след всичко случило се и преживяно, те бяха вече смирени.

“Благодарим на властите – че ни разрешиха за последно да видим близките си. Благодарни сме и за това, че не живеем в заблуда. Станалото – станало. Вече можем да се приберем по домовете си спокойни, след като душата на дядо Исмаил вече е почетена според нашия ред. Нека няма омраза, нека всеки да помни, че сме най-напред хора – в тези времена на разделение и пандемии.”

ОДМВР: Изяснени са обстоятелствата за разменените трупове на починали от Ковид в Добрич

Е, времената все са разделни. Някои биват разделяни, други се разделят – нации, човеци, съдби. Но винаги с мисълта и надеждата за нещо по-хубаво и по-близко до истинното.

Заради Covid-19: Сгрешен труп беше погребан и изровен в Добрич, син издирва тялото на баща си

И ако след споделените мъка и гняв от всичко преживяно, мъжете стигнаха до политиката и парите, но пътьом – ей тъй, защото го правят постоянно в ежедневието, то вътрешният катарзис накара повечето от тях да се отправят към гробовете на близките си. За да ги погледнат – с гордост, да видят че са там, че не са забравени, и да им се усмихнат. Вероятно и благодарни за това, че инциденти като с дядо Исмаил се случват много рядко, a и точно на тях съдбата не е отредила да изравят вече оплакани “близки”.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!