BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Боян Желязков от Добрич: Татяна Лолова беше събитие, което озаряваше живота ни

„Не знам кога за пръв път съм срещнал името Татяна Лолова и нейната усмивка на малкия екран, но както всички я обожавах. На сцена съм я гледал за първи път, когато ме заведоха на спектакъла „Нищо не помня“. Конкретни спомени нямам досущ като в заглавието, но в съзнанието ми изплуват образи. И до днес в театралните среди се върти шегата, че зрител звъни на касата на театъра и пита „Какво се играе тази вечер?“, а отговорът на касиера е „Нищо не помня“, при което зрителят бива изумен от подобна внезапна амнезия”.

Това споделя за Про Нюз Добрич Боян Желязков от Добрич. Той е един от щастливците, които познаваха лично Татяна Лолова. Преди 11 години има шанса да започне работа в Театър 199 „Валентин Стойчев” в София, в момента е експерт „Връзки с обществеността”. В афиша на театъра присъства и моноспектакълът на голямата комедийна актриса „Duende”.

Боби, както го наричат приятелите му, още като студент започва работа в театъра като касиер. „Татяна Лолова имаше безпрецедентното право да влиза не през служебния, а през централния вход на театъра. Централния вход разбирайте и касата на театъра, където работех и аз”, споделя младият мъж. Разказва, че актрисата е поздравявала с нежна усмивка и топлота, ръкостискала и с фин жест слизала бавно по стълбите към гримьорната. „Това беше ритуал, в който имаше тържественост. Театърът – нейната обител, в която влизаше смирено и тихо. Винаги изпитваше трепет преди представление и искрено се надяваше да мине добре. Всички това си пожелавахме. Даряваше с обич и внимание целия екип и ние отвръщахме на тази нежност”, посочва Боби.

Той си спомня вълнението от първите срещи с Лолова, описва ги като неописуем луд трепет от преживяното.

Разказва, че първото му турне с театъра е именно със спектакъла „Duende”. Трупата обикаля села и градове из цяла България. Естествено, след представленията винаги има опашка от зрители, които искат да подарят на Татяна Лолова цвете, да си направят снимка, да я прегърнат, да изразят възхищението си.

За един от рождените ѝ дни на 10 февруари бяхме подготвили специален подарък, който двама души от екипа на театъра отидохме да ѝ поднесем у дома, а долу в колата останаха да чакат Ани Монова – директорът на Театър 199 и Кети – графичният дизайнер, разказва добричлията. „Ние ѝ го поднесохме, но сърдечно и без възможност за отказ останахме два часа у тях, където Таня и Славето ни почерпиха. И това придружено с истински моноспектакъл от нейна страна. Не питайте за чакащите долу”, споделя младият мъж.

По думите му е имало е много специално гости на „Duende” в Театър 199, като например Христо Стоичков и Лили Иванова.

„След кратко отсъствие от сцената бяхме приготвили изненада за нея – винил с текст „Обичаме те, Таня!“, който отворихме от единия до другия край на реда в салона след представлението на „Duende”, спомня си Боби.

„Duende” спира да се играе, но Татяна Лолова продължава да бъде част от живота на театъра, те са неразривно свързани. В Театър 199 тя приемаше всички цветя за рождения си ден, което превръщаше касата в цветна градина, разказва младият мъж. И допълва: „По време на първото затваряне миналата година Театър 199 отвори врати по нейна молба и специално разрешение, за да даде интервю от сцената му”.

През 55-годишната история на Театър 199 Татяна Лолова играе на сцената освен в „Duende” и в спектаклите „Старомодна комедия“ и „Нищо не помня“ – все сред ярките заглавия на театъра.

„Едни от най-хубавите ми спомени с Театър 199 са свързани с Татяна Лолова – разказва Боян Желязков. – Да вървиш до нея беше чест и привилегия, но и голямо неудобство. На всяка крачка я поздравяваха, а тя винаги се спираше и с цялото си сърце и ентусиазъм отвръщаше на всеки мил жест и поздрав на минувачи.

Получаваше и раздаваше щедро усмивки. Помахваха ѝ с ръка от движещи се автомобили,  ръкопляскаха от тераси, ставаха на крака в ресторанти. Тя беше събитие, което озаряваше живота ни.

Тя беше слънчева експлозия от топлота, нежност, добронамереност. Имаше вкус към живота и го ценеше. Изпълваше го със смисъл. Горда, интелигентна и светла личност, която подбираше кръга около себе си. Личност, която имаше пълнокръвно истинско присъствие, което очароваше и будеше възхищение. Много уроци ни даде по живеене”.

Боби споделя, че ако се направи статистика сред думите, които използваме най-често за нея, ще се откроят – усмивка, доброта, слънце, обич, едни от най-смислените неща.

И всеки ще я помни с нещо хубаво. И с обич, казва в заключение Боян Желязков.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!