BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЕДНИТЕ ЩЕ ДУХАТ СУПАТА, АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА НЕЩО В КАНЧЕТО: Започва голямото поскъпване: парно – 20%, ток – 4,4%, газ – 10%. Какво следва? (обзор)

БЕДНИТЕ ЩЕ ДУХАТ СУПАТА, АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА НЕЩО В КАНЧЕТО: Започва голямото поскъпване: парно – 20%, ток – 4,4%, газ – 10%. Какво следва? (обзор)

Задава се нов ръст на цените на почти всички стоки и услуги, вследствие на осезаемото поскъпване на енергията. Считано 1 юли, КЕВР определени нови, по-високи цени на тока, парното и газа. При тока увеличението е средно с над 4%, докато при парното е с 16,23%, като на много места в страната надхвърля 20%, а в София е 19,97%. Българите вече ще плащат и с 10% по-високи цени на газ. Това от своя страна ще доведе до инфлационна спирала, която ще усети още в първите дни на септември, предупредиха пред Lupa.bg водещи икономисти. Според тях цените на всички основни стоки и услуги ще започнат плавно да се вдигат в следващите седмици.

Енергийният регулатор прие новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година и на природния газ за месец юли. Средното повишение на тока за страната е 4,4%, като най-голямо е за клиентите на ЧЕЗ – 5,57%, следвано от потребителите на ЕВН – ръст от 3,74%, и на абонатите на “Енерго-Про”, чиито сметки ще се повишат с 3.51 на сто.

Доста по-осезаемо обаче е поксъпването на парното, което потребителите ще усетят след няколко месеца, когато застудее и започнат да пристигат първите по-високи сметки. Топлинната енергия поскъпва средно с 16,23%, като най-голямото повишение и във Велико Търново – над 23%, следват Бургас и Плевен – с над 20 на сто, и София, където сметките ще нараснат с почти 20% (19,97%). Само в дружествата в Сливен и Габрово повишението ще е по-умерено, под 10 на сто.

Произвежданият от топлофикациите ток поскъпва средно с близо 37 на сто, като най-голямо е повишението за столичното дружество – с близо 70%. Това също дава своето отражение върху цените на електроснабдителните дружества.

Природният газ през настоящия месец ще струва с около 10 на сто повече. Неговата цена ще е 49,94 лв/МВтч без данъци и такси при досегашна стойност от 45,27 лв.

Основните причини за нарастването на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Принос за поскъпването на тока обаче има и включването на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” със заповед на енергийния министър да произвежда на регулирания пазар 1 тераватчаса електроенергия. Тя обаче ще струва 220.83 лв./МВтч при изчислена средна цена за регулирания пазар от малко над 108 лв.

В съобщението за новите енергийни цени се обяснява, че цените на газа и емисиите формират 77 на сто от цената на топлинните услуги, а от началото на 2021 г. синьото гориво е поскъпнало на борсите със 70%, а ръстът на въглеродните емисии е близо 150 процента и и стигат нива от 55 евро на тон. Именно отчитането на техните актуални цени е довело до ревизията на първоначалните изчисления на комисията, които предвиждаха средното поскъпване на парното да е 10 насто, на тока – с 3 процента, а прогнозата за газа беше за ръст от 3.5 на сто. Актуалните цени на газа и парниковите квоти са наложили повишаването на прогнозните годишни
цени на тези два компонента от тарифите за тока и парното.

От КЕВР обясняват, че тъй като България няма собствен добив на петрол и газ, а изцяло и внася, е било принудена да отрази в ценовите си решения състоянието на международните борсови пазари.

“Комисията е наясно, че по-високите цени на топлинната енергия ще се отразят неблагоприятно за потребителите на услуги, но отказът да бъдат отчетени действащите в момента пазарни фактори създава рискове за срив в дейността на енергийните дружества, които ще бъдат в невъзможност да покриват нарасналите си разходи”, пише в съобщението на регулатора. Комисията допълва, че извън разходите на дружествата за газ и парникови емисии е намалило максимално разходите на енергийните дружества. Не са били приети исканията им за вдигане на заплати, инвестиции, ремонти, амортизации и за поддръжка на съоръжения, защото биха довели до допълнително увеличение на цената на топлинната енергия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!