BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Албена Симеонова, ДБ: Без да сме в парламента направихме повече за Добруджа

Албена Симеонова е издигната за водач на предстоящите избори от Демократична България. Тя бе депутат в 45-тот и 46-ото Народни събрания

В навечерието на предизборната кампания бившият народен представител от “Демократична България” Албена Симеонова сподели пред Про Нюз Добрич свършеното от нея и съмишленците й през последните седем месеца, макар и извън  Народното събрание::

Не е хубаво, че постоянно има избори. Хората се измориха от това, но хубавото е, че докато съществуваше последното Народно събрание, “Демократична България” имаше своя група в парламента и тя беше най-идейна и най-активна, като повечето ни предложения минаха на първо четене, което доказва професионализма на представителите ни.

Депутатът от ДБ отчита, като голям успех постигането на достъпност за поставяне на възобновяеми енергийни източници от частните лица. Досега режимът е бил разрешителен, а отскоро поставянето минава под уведомителен режим и всеки може да монтира слънчев панел на покрива на дома си.

Подготвен лично от Албена Симеонова законопроект е внесен от Зорница Стратиева от ДБ. Той касае регламентирането на производството на индустриален коноп в България. Наши земеделци, които искат да се занимават с това, засега са изнесли фабриките си в Румъния и плащат данъци там. Симеонова посочва, че са събрани подписите на 150 заинтересовани земеделци, като тя е сигурна, че има много повече желаещи да произвеждат тази култура. В Австрия и Белгия от коноп се прави над 50% от хартията, като отпада нуждата да се изсичат дървета. Конопът няма нужда от напояване или използване на пестициди, което го прави изключително екологична земеделска култура.

Смятам, че през последния период от 7 месеца и половина аз, без да съм в парламента, заедно с колегите от “Демократична България” Добрич успяхме да свършим много повече работа, отколкото всичките шестима депутати от областта, взети заедно”, заяви бившият народен представител.

С уверени действия по посока изграждане на филиал в Добрич на Медицинския университет-Варна открихме къде е проблемът, направихме съответните срещи в МУ, Министерството на образованието и науката, Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, включително и с ръководството на Общината и аз си мисля, че заслуга на “Демократична България” е възобновяването на плана за създаването на подобен колеж, поставянето на основите за първите стъпки. Надявам се той да стане факт в следващата година,” допълни Албена Симеонова.

“По проблемът с пътя до “Болата” е положен къртовски труд, – заявява Симеонова, като вече е изваден от резервата, за да може да му бъде направен ремонт. Трябваше да се проведат повече от 30 съгласувателни процедури, да се внесе в МОСВ, да направят промени в закона през Народното събрание. Това е свършено с помощта на екипа на “Демократична България” Добрич, както и с помощта на кметовете на Община Каварна и село Българево. Сега пътят може да бъде възстановен, да се направи паркинг и пешеходна част, да се оформи общински пазар и да се регулира достъпът с лодки до плажа. Същото се отнася и за пътя до нос Калиакра.

Продължават усилията за създаване на правила за свободното къмпингуване по Черноморието, защото хората в района много страдат от това, както и самите общини Шабла и  Каварна. Предстои да бъде организирана кръгла маса по темата, като и сегашният служебен министър на туризма е дал зелена светлина за това.

Албена Симеонова на среща с ръководствата на Медицински университет – Варна и МБАЛ Добрич

Организирах среща на кмета на Генерал Тошево с министъра на регионалното развитие и благоустройството, като обсъдихме няколко опасни участъка по пътната мрежа в общината. Сред тях и опасното кръстовище след село Петлешково, на което редовно стават тежки катастрофи. Намерено беше финансиране за създаване на кръгово движение. Друг проблемен участък е пътят Генерал Тошево – Кардам, който чака своето решение от повече от година насам.

В никакъв случай не е допустим добивът на шистов газ, а в Добруджа изобщо. Не можем да приемем, че нови технологии за добив на шистов газ са безопасни. Единствената технология е чрез фракинг, която доказано замърсява водите. Нито проучване, нито добив е безопасно да се прави чрез метода фракинг. В Добруджа това е недопустимо. Вярвам, че това няма да се случи.

Добивът на газ в Черно море по конвенционален метод и проучванията там са допустими, но “зелените” имаме особено мнение и по тази тема, каза още Албена Симеонова.

Преслав НЕЙЧЕВ

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!