Facebook

700 БЪЛГАРИ СЕ САМОУБИВАТ ГОДИШНО

800 хиляди души всяка година умират от самоубийство. У нас тенденцията е за намаляване на тези случаи, като на фона на Америка и Европа сме в средата на статистическата скала – 10 на всеки 100 хиляди българи сами слагат край на живота си. По-голямата част от тях са млади хора. Данните бяха изнесени от д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве по повод Световния ден на психичното здраве.

По думите му реализираните опити за самоубийство у нас са 6 от 25, като при мъжете лошата статистика е с няколко пъти по-висока.

„Депресия, зависимости и шизофрения остават главните причини, поради които хората решават да сложат край на живота си”, уточни д-р Наков.

А Самоубийството, вследствие на депресия е на второ място по смъртност на младите хора между 15 и 28 години след катастрофите.

Мотивите най-често са свързани с конфликти в личните отношения – с родители и партньори. А отравяне с пестициди и скачане от високи сгради са предпочитаните методи за извършване на самоубийство, каза доц. Михаил Гилийски.

Според него трябва да има по-добра превенция от страна обществото и повече разбиране към хората с психични разстройства.

Част от превенцията, която предложиха експертите, включва затрудняване достъпа до мостове, ЖП релси, взаимодействие с медиите, които да не съобщават подробности около конкретния случай, тъй като хората се припознават; училищна интервенция за справяне с конфликти, ранна диагностика на тревожните разстройства, което включва и обучение на личните лекари за проблема.

Тази година Световният ден на психичното здраве е съсредоточено към самоубийствата, като мотото на кампанията е „40 секунди за действие”

„Това означава въпреки забързаността да отделим време за съпричастност, за внимание, за изслушване, за съвет на човек в беда”, каза дож. Галийски.

Според психиатъра доц. Христо Хинков стресът сред населението у нас е по-нисък в последните години, което е добра тенденция. Според специалиста следва да се намали и броят на самоубийствата.

Въпреки всичко, експертите констатираха, че у нас едва 1.2% от бюджета отива за психично здраве, на фона на развитите страни, в които това число е 5 на сто.

„Болниците са в окаяно състояние, а специалисти не достигат”, оплакаха се експертите.

Те бяха категорични, че ак се намалят психично болните, страдащи от тревожност и депресия, ще бъдат намалени и случаите на самоубийства.

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. БЪЛГАРИТЕ
 7. РИБОЛОВ
 8. ГЮВЕЧ
 9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 10. България – Китай 中国保加利
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!