BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

16 май – Световен ден на истинската храна

Днес отбелязваме Световния ден на истинската храна.

Той възниква по инициатива на известния готвач Джейми Оливър, който е един от най-известните британски експерти и едно от най-обичаните телевизионни лица. Готвачът има собствено шоу, с което тръгва по света. Според сайтът 24kitchen.bg, който  разказва биографията на тв готвача, началото е през 2004 г., когато Джейми Оливър, възмутен от лошото качество на храната във великобританските училища, се заема с едно от най-амбициозните си начинания. Той се връща в училище, за да образова и мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят със здравословни ястия вместо с полуготовите храни, с които са свикнали. Джейми стартира национална кампания, наречена „Храни ме по-добре” и онлайн петиция за подобряване на храната в училище. В резултат правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в столовете, за обучение на готвачите и за ново кухненско оборудване. Освен това  Джейми работи и с една от топ веригите супермаркети във Великобритания, съветвайки ги как да подобрят качеството и асортимента на предлаганата храна.

Главният проект на Джейми за 2008
г. е „Министерството на храната на Джейми” – телевизионна поредица, която
показва как хора, които не могат да готвят, могат да бъдат насърчени да го
правят. Поредицата, заснета в Ротердам, изследва как приятели, роднини и колеги
могат да бъдат вдъхновени да си разменят рецепти и да готвят, използвайки
пресни продукти. Освен това разположеният в центъра на града и основан от
Джейми център „Министерство на храната” предоставя информация, готварски уроци
и съвети на хората, които искат да се откажат от готовата храна и
полуфабрикатите.

Международното движение Food
Revolution Day, в което участват готвачи, родители, учители, компании и
активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър, която прави десетки акции по
света – обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за
различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата,
курсове по градинарство за деца.

В България денят е отбелязан за
първи път през 2013 г.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!