BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учените с призив към световните правителства за ваксината Pfizer

Те искат да бъде отложено поставянето на втората доза

Учените призоваха световните правителства да отложат втората доза коронавирусна ваксина, произведена от Pfizer, която според тях е 92,6% ефективна след получаване на първата доза, предаде Ройтерс.

Канадският епидемиолог Данута Сковронски и професорът по медицина Лавал Гастон де Серес казват, че техните констатации се основават на документи на Pfizer, представени на Американската администрация по храните и лекарствата.

Констатациите са подобни на 92,1 процента ефикасност на първата доза, съобщена за ваксината Moderna Inc., според Сковронски и Де Серес в статия, публикувана в New England Journal of Medicine.

Те предупреждават, че може да има несигурност относно продължителността на еднодозовата защита, но казват, че втора доза месец след първата е осигурила малко допълнителни ползи в краткосрочен план.

„Предвид настоящия недостиг на ваксини, забавянето на втората доза е въпрос на национална сигурност, което, ако бъде игнорирано, неизбежно ще доведе до хиляди хоспитализации и смъртни случаи, свързани с коронавирус в Съединените щати“, предупреждават те.

Pfizer отговори, че алтернативният режим на дозиране на ваксините им все още не е оценен и че решението зависи от здравните власти.

“В Pfizer вярваме, че е от решаващо значение здравните власти да следят прилагането на алтернативни схеми на дозиране, за да гарантират, че ваксините осигуряват максимална защита”, се казва в изявление на компанията. https://blitz.bg

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!