BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Слънцето навлезе в своя минимум, може да е опасно за астронавтите /ВИДЕО/

В исокоенергийните частици, които се движат в космоса със скоростта на светлината, се увеличават, защото Слънцето навлезе в своя минимум, който може да е опасен за астронавтите и да предизвика повече бури, съобщи в. “Индипендънт”.

Лъченето се засилва заради липсата на петна на повърхността на Слънцето. Те се предизвикват от магнитното поле. При минимум, който е редовна част от слънчевия цикъл, магнитното поле на звездата ни е слабо. В резултат повече лъчи навлизат в слънчевата система, обясни Дийн Песнел от космическия център “Годар” на НАСА.

Наблюденията на специалисти от геофизичната обсерватория на университета в Оулу, Финландия, показаха, че космическите лъчи, достигащи до Земята през 2020 г. са близки до стойностите в пика на Ледената епоха, написа д-р Тони Филипс на сайта си.

“Досега тази година Слънцето е чисто през 76 процента от времето. Две последователни години с рекордна липса на петна говорят за много голям слънчев минимум”, написа Филипс.

Според него допълнителните слънчеви лъчи “се отразяват на електро-химическите процеси на земната горна атмосфера и могат да допринесат за светкавици”.

Според някои изявеният слънчевият минимум може да предизвика Малка ледникова епоха, като тази между 15-и и 19-и век. Изследвания обаче насочват, че “много фактори, включително вулканична дейност, са допринесли за по-ниските температури тогава”.

Големи промени според НАСА не са вероятни. Други специалисти пък не са съгласни, че сегашният слънчев минимум е рекорден. Те изтъкват, че той е най-изявеният само от последните четири цикъла.

https://www.vesti.bg

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!