BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световни шампиони на „Алексия” обучават таланти на школата в Добрич

Нови преподаватели има от известно време Спортен клуб „Алексия” в Добрич. На президента и треньор Севдалина Мавродиева-Нейкова в обучението на талантите помагат бившите възпитаници и носители на многобройни отличия Нанси Георгиева и Симеон Атанасов. Те отделят от времето си по една седмица месечно, за да предадат своя опит на децата от добричката школа.

Нанси е петкратна световна шампионка на „Алексия” от Световното първенство по танцово изкуство в Пореч, Хърватия. Тя печели и петте пъти в различни стилове – Оупън, Акробатик денс, Лирикъл, Мюзикъл и Контемпорари, и за това е много високо ценена. Симеон е световен шампион от Хърватия и индивидуално, и в група. Мавродиева разказа, че още в осми клас той се ориентира към класическия балет и влиза успешно в Националното балетно училище в София. Последно участва с екипа на „Алексия” на Европейското първенство във Виена, където е класиран и в Оупън, и в Балет.

По отделно Нанси и Симеон кандидатстват пред различни фондации и печелят стипендии, в които са приети да учат в Съединените Американски щати. Симеон е приет в Балетното училище в Канзас сити, след което отива в такова училище в Чикаго още като ученик. Нанси завършва средното си образование в Добрич и е приета в „Стъпките на Бродуей” – голяма компания, която бълва звезди. Тя обучава възпитаниците си в студентска възраст, като кани най-добрите преподаватели от цял свят. Правят се постоянно кастинги и танцьорите на компанията участват в различни проекти. Благодарение на тях Нанси е обиколила голяма част от щатите по време на обучението си. Талантливото момиче е допуснато до най-голямото световно шоу за танци. В Чикаго Симеон пък със своята танцьорка достига до полуфинал на „Гран При Америка” – най-големия световен конкурс за класически балет.

Нанси и Симеон бяха деца, които се записаха в „Алексия” на по 4-5 години, разказа Мавродиева. „Мога да кажа, че много от рано си личеше, че те ще бъдат изявени. Отличаваха се с изключително много голямо желание да се занимават с танци, не толкова с качества, колкото с любов към това, което правят”, сподели тя. Обясни и за децата, които сега се записват, че си личи кой ще стане шампион не по качествата, а по силното желание.

Нанси и Симеон в момента са в София. Той работи в Държавната опера, а тя – в частна фирма. Талантливата танцьорка преподава в „Алексия” близо половин година, а младият господин се включва преди месец. Те се занимават с индивидуалните изпълнения на децата, т. е. работят с тях допълнително към това, което Мавродиева прави като сола. Включват се както с техническа помощ, така и с нови хореографии – дело на ръководителя на клуба и на Нанси. Тя провежда интензивни тренировки с децата на „Алексия” – от сутрин до вечер, по 10 часа на ден. „Децата ходят при нея с огромно желание – сподели президентът на „Алексия”. – Тя успя да им въздейства, и то точно в този период на пандемията, когато беше много трудно да ги мотивираме да продължат да работят”. По думите на Мавродиева точно в този момент Нанси е успяла да запази най-добрите изпълнители на школата.

По думите й такова ниво като при Нанси не е виждала, въпреки, че е печелила световни титли много пъти. Според нея, това, което се носи от меката на танца, от Бродуей, буквално е друго измерение и рядко може да се види като изпълнение в Европа. Нанси преподава стиловете Контемпорари, Лирикъл и Джаз, които са много по-развити в САЩ.

Симеон преподава класически балет, правят се консултации с него.

Севдалина Мавродиева сподели, че децата обожават Нанси и Симеон, много ги слушат. „Много е интересно за мен. Виждам как енергията, която съм им предала преди време, се връща многократно в наша полза и в полза на децата от Добрич. За тях е голям шанс възпитаниците ми да имат досег до такива кадри”, обясни президентът на добричката школа.

По същото време, в което Нанси и Симеон се състезават, вицесветовна шампионка е възпитаничката на „Алексия” Деляна Ивелинова. В момента тя е студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Вече две лета е в Добрич и преподава актьорско майсторство на децата от родната школа. „Когато танците вече са технически обработени Деляна работи върху тънкост на изявата и сценичното поведение на изпълнителите”, обясни Мавродиева.

Припомняме, че наскоро „Алексия” създаде свой отделен клуб по гимнастика. Президентът сподели, че спортният календар за годината за двата клуба вече е готов, мероприятията започват от 11 април. Надява се всички състезания да се проведат – с или без публика. Клубовете ще участват тях, защото се готвят много сериозно. „Досега нашите деца не са имали толкова високо техническо ниво – разкри Мавродиева. – Това се получи от факта, че те цяла година нямат изява и работят само техника. Реално от всичко негативно това е някакъв плюс за децата. Вече всички нямат търпение да се изявят и да покажат това, на което са способни”.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!