BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътнотранспортни произшествия, загинали и ранени  в област Добрич през 2018 година

 

През 2018 г. на територията на област Добрич са регистрирани 137 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които броят на ранените е 168, а на загиналите – 21 души. Делът на пътнотранспортните произшествия, на ранените и на загиналите от общия брой за страната е съответно 2.0, 2.0 и 3.4%. В сравнение с 2017 г нарастват както  пътнотранспортните произшествия, така и броят на ранените лица в областта  съответно с 2.2 и 3.1%,  докато броят на загиналите намалява с 4.5%. По брой на пътнотранспортните произшествия с пострадали през 2018 г., област Добрич се нарежда на 16-то място сред областите в страната.

Най-голям е броят на пътнотранспортните произшествия по вина на водачите, управлявали лични и фирмени превозни средства, – 128 или 93.4% от общия брой на регистрираните ПТП в областта, като осем от всеки десет водачи, причинили произшествия на пътя, са управлявали собствени моторни превозни средства. Загиналите водачи са 16 или 76.2 % от загиналите през
2018 г. в област Добрич.

Основна част от пътнотранспортните произшествия през годината са регистрирани в границите на населените места – 56.2%, докато най-много загинали са регистрирани извън населените места – 15 или 71.4% от всички  загинали на територията на областта.

През 2018 г. най-голям брой ранени лица при пътнотранспортни произшествия е регистриран през месец октомври 27 души. Делът на загиналите е най-голям през месец юли – 6 или 28.6% от общия брой за годината, докато през месеците май и септември няма загинали лица в областта.

През 2018 г. ранените при ПТП деца и младежи до 18 навършени години са общо 23 или 13.7% от всички пострадали в област Добрич.

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани в четвъртък и събота съответно – 32 и 22. Ранените лица са най много в четвъртък – 48, а загиналите в събота – 5.

И през 2018 г. най-голям брой тежки ПТП, с най-много ранени лица (58), са регистрирани в община Добрич-град – 52 или 38.0% от общия брой произшествия за областта, а най- много са загиналите лица на територията на община Добричка – 8 или 38.1% от загиналите на територията на областта.

Илга ИВАНОВА, главен експерт,

Статистически изследвания – Добрич

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. РИБОЛОВ
 9. ГЮВЕЧ
 10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 11. България – Китай 中国保加利
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!