BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пролетта идва с “Близки срещи с птиците” на Калиакра, Дуранкулашкото езеро и още атрактивни места

Добрич, Юлия Христова, БТА/
Пролетта идва с “Близки срещи с птиците” на нос Калиакра, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, Батовската долина и на още атрактивни места, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ за теренните излети, които ще привличат природолюбителите от 6 март.
Обучителната кампания, която ще обхване общо шест региона в страната, има подкрепата на фонд “Активни граждани” по проект на БДЗП, а за участниците е безплатна.
Заедно с първите щъркели в Батовската долина очакваме да долетят от юг малкият креслив орел, орелът-змияр, белоопашатата мишеловка и други хищни птици, съобщи на БТА експертът в БДЗП Михаил Илиев. По думите му при пролетната миграция крилатите хищници и щъркелите често могат да бъдат наблюдавани в общи ята, увлечени от въздушните течения.
Любителите на птичия свят ще открият в простора на Калиакра черногърбото каменарче – защитен вид, който у нас се среща само по Северното Черноморие, добави експертът. Близката местност “Болата” ще бъде огласена от песните на южния славей. В тръстиките на Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс в “Близки срещи с птиците” ще бъде открит мустакатият синигер. Много редкият розов скорец, речният дъждосвирец, червената чапла също ще бъдат сред атракциите във влажната зона.
Чрез онлайн платформа кампанията на БДЗП ще даде и теоретични познания за многообразието на дивите птици и техните местообитания, какви заплахи ги дебнат и как могат да бъдат опазени, поясняват от неправителствената организация. Теренните посещения ще бъдат основно през гнездовия период на птиците – до края на юни, но Близките срещи ще продължат до 6 септември.

Снимка: bnr.bg/

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!