BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ ГОСТУВА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

Оригиналното Панагюрско златно съкровище ще гостува в Държавния културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца“ в Балчик през август 2021 година, съобщи директорът на Културния център Жени Михайлова.Златните съдове, открити от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8 декември 1949 г. по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище, ще останат в лятната резиденция на румънската кралица Мария до края на месец септември.

Изящните творения, изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг, ще бъдат изложени в Каменната зала от 1 август до 30 септември. Съкровището ще бъде транспортирано със специализиран автомобил в трезор и ще бъдат взети всички охранителни мерки – жива охрана и видеонаблюдение, каза още Жени Михайлова.

Съкровището тежи 6,164 кг и се състои от 9 предмета от чисто злато – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.

Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Застрахователната стойност на Панагюрското златно съкровище е 50 млн. евро. Над 4 милиона туристи от цял свят се възхищаваха на панагюрското злато в Лувъра. Панагюрското злато няма аналог. Част от историците приемат тезата на проф. Иван Венедиков, че съдовете са изработени в ателие на град Лампсак на южния бряг на Мраморно море.

Две са хипотезите кой владетел е поръчал изработката на ритуалния златен сервиз. Едната е, че това е легендарният цар на одрисите Севт III. Другата – че са направени по поръчка на Лизимах, наследника на Александър Велики в Тракия. Но попадат след военна победа в хазната на Севт III.

С обожествяването на Александър Велики приживе се налага традицията владетелят да пие от златни съдове. Така е ставал равен на боговете.

На 8 декември 1949 г. братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Дейкови помислили, че са открили музикални инструменти.  Находката на братя Дейкови веднага след откриването е изложена зад витрините на хавлиената фабрика – на главната улица в Панагюрище. Няколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрци, без охрана. Известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Уникалните съдове са пренесени в Пловдив в обикновена раница и отново без охрана.

През 2012 г. в Панагюрище отваря врати уникалната зала трезор. В нея всяка година оригиналното съкровище гостува за 40 дни. Това е единственото място, в което всеки от 9-те съда е изложен в собствена витрина от бронирано стъкло и може да се види в детайли.

В продължение на 8 г. съкровището е “в неизвестност”. Това е най-разпространеният мит около царския сервиз. Наследниците на тримата откриватели твърдят, че със заповед на Людмила Живкова съкровището било изнесено от Археологическия музей в Пловдив с грешен инвентарен номер. И в периода 1974 – 1982 г. никой не знаел къде е.

През 2014 г., след извършени 33 проби, швейцарската “Евротест контрол“ обявява, че Панагюрското злато е 100% истинско. Така окончателно рухва митът, че съкровището не е истинско, че още преди години е подменено с дубликат, а оригиналът е изнесен зад граница и продаден в частна колекция.

Изложбата на Панагюрското златно съкровище ще бъде предшествана от оръжейна експозиция с оригинални оръжия от Руско-турската освободителна война, съвместно с Историческия музей в Панагюрище. НДТ

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!