BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новини В Шабла сведоха глави пред делото и саможертвата на Левски

Сутринта на мразовития 19 февруари, пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Шабла, признателни граждани и обществени организации се събраха, за да положат венци и свежи цветя.  148 години след обесването на Апостола на българската свобода, пред паметника му бе изнесен литературно-музикален рецитал. Водещите припомниха величието  и значението на делото на Левски, както и  мисли на Апостола, знакови за всеки българин. Програмата по нататък продължи с рецитал на три поколения българи – дядо, майка и дете. Димитър Донев, Десислава Донева и Димитър Марчев, рецитираха някои от най-силните стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Освен с мерената реч, натовареното със символика родово трио  предаде мъдростта, силата и вярата в бъдещето на България от посланията на Левски към бъдните поколения със самото решение рециталът да бъде поднесен така.
След това, думата бе дадена на председателя на комисията по „Образование, култура, спорт, здравеопазване, социална политика и вероизповедания“ на Общински съвет Шабла, Мария Недялова. Словото на г-жа Недялова пред паметника завърши така: „..Делото на Левски продължават мъчениците на Априлското въстание, доброволците при Гредетин, опълченците от Руско-турската освободителна война и всички борци за народни правдини. Васил Левски има последователи, но той е първият, неоспоримият, най-святият. Този, от когото имаме нужда, за да се чувстваме горди като народ.
Днес и винаги ще ни е необходимо да говорим за личността и делото на най-извисения духовно и нравствено български герой, да преосмисляме всяко негово послание, всяка негова мисъл, да търсим светлината в пътя му, за да осветяваме и своя. Щастливи сме, че го имаме в историята си, за да вървим с неговия пример към достойното бъдеще.“
Хор „Патриот“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“ с текст – стихотворението на Христо Ботев.
Хората сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към Апостола на свободата.  Венци и цветя на паметника положиха: Общински съвет Шабла, Кметът на община Шабла, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, средно училище „Асен Златаров“, Общинският детски комплекс, народно читалище „Зора 1894“ Шабла, НЧ „Свобода 1940“ с. Граничар, мотоклуб „Деца на изгрева“, политическа партия ГЕРБ,  и граждани.

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!