BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 100 пострадали след 7,3 по Рихтер в Япония

Над 100 са пострадали след силното земетресение с магнитуд 7,3 по рихтер в Япония.

По данни на Външното ни министерство няма пострадали българи.

В префектура Фукушима разчистват отломките.  Трусът предизвика свлачище на една магистрала, нанесе щети на някои сгради. Имаше и прекъсване на тока в резултат на което хиляди домакинства бяха без ток. Спрени бяха и скоростните влакове.

Земетресението разлюля най-силно префектурите Фукушима и Мияги, които преди 10 години бяха ударени от земетресение, довело до цунами и авария в атомна централа. От вчерашния трус са пострадали над 140 души. Те са с леки наранявания в следствие на падащи предмети и счупени стъкла.

От компанията оператор на атомната централа Фукушима, която аварира след  силния трус през март 2011 г., заявиха, че по време на земетресението в събота се е разплискало незначително количество вода от резервоарите за съхраняване на отработеното гориво, но няма сериозна промяна на радиационния фон и опасност за сигурността на централата.

На много места имаше прекъсвания на електрозахранването, но постепенно се възстановява мрежата. Нанесени са щети и на инфраструктурата по която се движат скоростните влакове.

Работници разчистват голямата крайбрежна магистрала, свързваща Токио с градовете на север, където се е задейства свлачище. Блокирани от паднали скали са още няколко по-малки шосета. Експертите предупредиха, че ще има вторични трусове. Много японци прекараха нощта в евакуационни центрове, където в рамките на противоепидемичните мерки вече са били разпънати палатки. За да се осигури вода за някои райони беше мобилизирана и армията.  https://nova.bg/

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!