BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мика Зайкова пред Lupa.bg: Режат пенсиите с 20%?

Втората пенсия трябва да може да се мести до последния момент. Така хората ще могат да упражнят правото си на информиран избор. Това заяви пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова по повод промените в Кодекса за социално осигуряване.

“Жените, които се пенсионират наесен, имат право до 30 юли да си прехвърлят парите от втория стълб в НОИ. Мъжете, които ще излязат в пенсия догодина, имат право да ги прехвърлят 1 година преди това. Същото е положението и за мъжете, които ще се пенсионират през 2024 г. Оттам нататък сроковете се увеличават. Тези срокове са дълги и хората трябва да имат възможност да си прехвърлят парите в последния момент, за да могат да си направят сметката”, смята експертът.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. – не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

По думите на Зайкова най-прецакани са пенсионерите, които са родени през 1960 и 1964 г., защото при тях е най-голяма редукцията на парите. „В момента редукцията на пенсиите не е 9%, както обявиха официално, а 20%. Това прави около 85 лв. Това е безумно, защото от осигурителната вноска се отчисляват само 5% в момента. Какъв е смисълът след като вземат само 5% от парите на човека и ги прехвърляш във втория стълб, да му редуцираш основната пенсия?!, Това е безумие, коментира експертът.

През 2017 г., когато имахме излишък на пари в бюджета, трябваше да се преизчислят пенсиите. Тогава щяха да се увеличат между 20% и 30%. Ако някой до този момент е вземал 300 лв., след преизчисляването щеше да получи 360 лв. Щеше да има правилно разпределение в съответствие с  твоя принос в осигурителната система. Сега са нарушени всички принципи на пенсионирането както в първия, така и във втория стълб“, категорична е Мика Зайкова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!