BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Зелени коридори” и 24/7 кабинети за желаещи анти-ковид ваксина, над 200 за ден са само в Добрич

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи днес министърът на здравеопазването, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“.

В рамките на днешния ден, Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост – и денонощно. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп, подчерта здравният министър.

По тази причина на заместник-министрите на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.

„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, отново призова проф. Ангелов.

Само за ден над 200 са се записали за имунизация в Добрич

Заради големия брой заявили желание да се ваксинират, освен обявения имунизационен кабинет в сградата на а РЗИ-Добрич, от днес (21 февруари) ваксинират и в двата кабинета – в ДКЦ-1 и ДКЦ-2, както и в медицински център “Вива-Феникс”. Създадена е организация на територията на областта, за да не се допуща струпване на много хора пред един кабинет, предвид големия брой обаждания както и да не се претоварват колегите, които поемат работата, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Тя увери, че има достатъчно количество ваксини, а през идната седмица ще бъдат заредени нови количества. “Няма повод за притеснение, не връщаме никой, колегите са инструктирани и има създадени графици за дежурства за да са сме на линия.” Директорът на РЗИ успокои, че няма нещо, кой знае колко по-различно в процеса на анти-ковид ваксинирането, спрямо досегашната ваксинация – напр. при поставянето на сезонните анти-грипни ваксини. Над 200 добричлии са записанили за поставяне на ваксина за “зеления коридор” в неделния. Репортер на Про Нюз Добрич бе на място и установи, че част от желаещите да се ваксинират (предимно възрастни хора) идват лично да проверят какви са условията и как могат да се запишат. От дошлите да се информират – граждани от групата над 65 (без изключение), споделят, че се информират предимно от телевизии или радио, и не използват информация от уеб медии, за това и не разполагат с обявения телефон за записване.

От трети март се очаква да заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще могат да заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани.

Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите. Това обясни здравният министър в отговор на журналистически въпрос относно стартирането на „електронната регистратура“.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!