BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДОБРИЧ ВЛИЗА В РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС С НАЙ-ДЪЛГАТА МАРТЕНИЦА В СВЕТА – 43 432.76 м

43 432.76 м е дълга мартеницата, която днес доброволците от Младежкия червен кръст в Добрич разпънаха на площада пред Хан Аспарух. Това е нов световен рекорд за Книгата на Гинес и Добрич подобри досегашния рекорд на Видин, чиято мартеница с дължина 16 704 метра бе вписана в книгата на Гинес през 2015 г.

Точно в 06 ч. над 20 момчета и момичета от Младежката организация на БЧК се събраха пред паметника на Хан Аспарух, оформиха трасето от 119.98 м – измерено от геодезист, и започнаха да развиват мартениците от петте макари. Студеното време и дъжда не успя да развали настроението на младежите, които се сменяха и в продължение на часове обикаляха трасето. Развиването и опъването на километричната мартеница приключи точно в 12.40 ч. Нотариус преброи пред свидетели точно 362 обиколки и вписа в протокола дължината на мартеницата – 43 432,76 метра.

В началото на февруари младежите от БЧК в Добрич отправиха апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи, заводи, предприятия и всички жители на град Добрич да подкрепят кампанията им за постигане на световен рекорд на Гинес за направа на най-дълга мартеница.

Официален протокол и снимков материал от рекорда ще бъде изпратен в централата на Гинес. Момчетата и момичетата не скриха огромното си вълнение и радост от постигнатото и благодариха на всички, които помогнаха за реализирането на идеята. Самите те споделиха, че не са очаквали толкова голям рекорд – над 43 километра, при условие, че замисълът беше да се подобри постижението на Видин.

Мократа километрична мартеница бе прибрана, за да се изсуши. Предстои да бъде разпродадена на търг, а със събраните средства ще се финансират дейности на младежката организация на БЧК в Добрич.

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!