BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Шабла сведоха глави пред делото и саможертвата на Левски

В мразовитата утрин днес пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Шабла признателни граждани и обществени организации се събраха, за да положат венци и свежи цветя. 148 години след обесването на Апостола на българската свобода пред паметника му бе изнесен литературно-музикален рецитал. Водещите припомниха величието и значението на делото на Левски, както и негови мисли, знакови за всеки българин.

Програмата продължи с рецитал на три поколения българи – дядо, майка и дете. Димитър Донев, Десислава Донева и Димитър Марчев рецитираха някои от най-силните стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Думата бе дадена на председателя на комисията по „Образование, култура, спорт, здравеопазване, социална политика и вероизповедания“ на Общинския съвет Мария Недялова. В словото си тя каза: „Делото на Левски продължават мъчениците на Априлското въстание, доброволците при Гредетин, опълченците от Руско-турската освободителна война и всички борци за народни правдини. Васил Левски има последователи, но той е първият, неоспоримият, най-святият. Този, от когото имаме нужда, за да се чувстваме горди като народ”.

Хор „Патриот“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“ с текст – стихотворението на Христо Ботев.

Хората сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към Апостола на свободата.  Венци и цветя на паметника положиха Общинският съвет, кметът на Шабла Мариян Жечев, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, СУ „Асен Златаров“, Общинският детски комплекс, Народно читалище „Зора 1894“ Шабла, НЧ „Свобода 1940“ в с. Граничар, Мотоклуб „Деца на изгрева“, политическа партия ГЕРБ и граждани.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!